Запис о манастиру Ловница (ВИДЕО)

27.02.2021. 16:59
0
ИЗВОР: Катера

У Доњем Бирчу, два и по километра од Шековића, на извору ријеке по којој је и добио име налази се Манастир Ловница.

У споменицама и појединој литератури познат је и као Ломница, али је у народу општеприхваћен као Ловница. Назив Ловница, према некима, потиче од тога што је то мјесто „ломно и сломно“, а иначе оба облика и Ломница и Ловница имају заједничко поријекло у старој земљорадничкој терминологији и значе навиљак или мали пласт.

Манастирска црква је посвећена Светом Ђорђу. Саграђена је прије 1301. године.

По предању, Манастир Ловница је задужбина краља Драгутина Немањића који је као српски краљ (1284-1321) управљао и сјеверноисточном Босном. Како каже предање, ту Драгутин сазида манастир на мјесту гдје је „лов ловио“ и мјесту које га је љепотом задивило. Чак се и спомиње „ловни дворац“ који је према предању био смјештен негдје у близини Ловнице.

У старијим изворима постоји народно предање да је црква чудесним пресељењем сама себе лоцирала, а да су то први уочили ловци. Они су даље то мјесто показали неимарима, те да је по њима манастир добио име што помало говори стих народне поезије:

„Сама се црква сакривала, од тад се Ловница прозвала“ (Шево, 2002. стр. 120).

Подручје око манастира Ловнице је представљало важну турску комуникацију из долине Спрече ка Сарајеву, а у непосредној околини могу се пронаћи некрополе са стећцима. Неке од тих некропола украшене с мотивима винове лозе.

Видео: Епархија зворничко - тузланска

Коментари 0
Повезане вијести
Хуманитарна акција прикупљања пакетића за дјецу у Шековићима Хуманитарна акција прикупљања пакетића за дјецу у Шековићима
Ухапшена два мушкарца због туче Ухапшена два мушкарца због туче
На хуманитарном базару прикупљено 6.293 КМ за лијечење Милеве Симетић На хуманитарном базару прикупљено 6.293 КМ за лијечење Милеве Симетић
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    8h 10m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    4h 7m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    10h 14m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    22h 50m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    7h 28m
    0