Stećci odveli Šekoviće na UNESKO listu svjetske baštine

14.06.2022. 14:38
0
IZVOR: seesrpska.com

Kao što pokazuju ostaci brojnih puteva još iz rimskog perioda područje opštine Šekovići je naseljeno još od najranijih dana. Pored starih rimskih putnih komunikacija, svjedoci postojanja organizovanog života na prostoru Šekovića su i brojne nekropole sa stećcima. Na teritoriji Šekovića registrovan je 31 lokalitet sa preko 900 stećaka. Po procjenama stručnjaka, kao i lokalnog stanovništva, ima ih mnogo više.

Svakako je najpoznatija nekropola u selu Bečani, koja se nalazi na UNESKO listi svjetske baštine.

Pored ove već prilično poznate lokacije, veoma zanimljiva je i nekropola u selu Trnovu, pored današnje crkve posvećene Caru Konstantinu i carici Jeleni. Ovu nekropolu je zaštitila država i 2014. godine proglašena je Nacionalnim spomenikom BiH.

Selo Trnovo je od centralnog dijela opštine Šekovići udaljeno 7,16 km u pravcu jugozapada. Na prostranoj kosi iznad zaseoka Glišići nalazi se nekropola sa stećcima. Lokalitet je smješten na nadmorskoj visini od 718 metara nadmorske visne. U sjeverozapadnom dijelu nekropole nalazi se novosagrađen pravoslavni hram posvećen Caru Konstantinu i Carici Jeleni.

 

Stećci na ovoj nekropoli su fino klesani sa relativno velikim dimenzijama, dijelom su utonuli i oštećeni. Na nekropoli su zastupljeni stećci u formi sanduka i sljemenjaka. Položeni su od sjevera ka jugu, a orijentisani su u pravcu zapad-istok.

Na nekoliko stećaka zastupljeni su motivi, mač, plastična rebra, rozeta sa drškom i traka. Na osnovu zastupljenih formi stećaka i njihovih ukrasa, nadgrobnici se mogu datirati u kasni srednji vijek (XIV vijek).

Autor: Marko Perendić

Komentari 0
Povezane vijesti
Humanitarna akcija prikupljanja paketića za djecu u Šekovićima Humanitarna akcija prikupljanja paketića za djecu u Šekovićima
Uhapšena dva muškarca zbog tuče Uhapšena dva muškarca zbog tuče
Na humanitarnom bazaru prikupljeno 6.293 KM za liječenje Mileve Simetić Na humanitarnom bazaru prikupljeno 6.293 KM za liječenje Mileve Simetić
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    7h 12m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    7h 17m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    8h 9m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    20h 39m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    8h 23m
    0