Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х

06.11.2023. 20:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Јаки олујни вјетрови током протеклих дана захватили су многе дијелове Босне и Херцеговине, а према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, најјачи удари вјетра интензитета 105,1 километар на час забиљежени су на подручју општине Рибник.

Тако се вјетар који је дувао у Рибнику, према Бофоровој скали јачине вјетра коју је објавио РХМЗ Српске, убраја у орканску олују јер је његова јачина била између 103 и 117 километара на час.

Жестоке олује током викенда погодиле су и Вишеград и Соколац, па су тако у овим мјестима забиљежени удари вјетра јачине од 95,4, односно 94 километра на час. Током претходних дана олујни вјетар је захватио и Хан Пијесак и Требиње, а његова јачина је била од 86 до 86,8 километара на час.

Небојша Караћ, начелник општине Рибник, истакао је за "Независне новине" да штета није велика, поготово наспрам јачине вјетра који је забиљежен.

- Већа штета је забиљежена на Основној школи 'Никола Мачкић' у Доњој Превији, гдје је вјетар однио један дио фасаде. На неким породичним кућама било је штете, али не нешто велике - рекао је Караћ, додајући да, на срећу, нема жртава.

Јак олујни вјетар, како су писали медији, избио је  прозор на згради Средњошколског центра Братунац и том приликом је повријеђена ученица, а штета је причињена и на крововима школе, спортске сале и ученичке радионице.

У Републичком хидрометеоролошком заводу Српске истичу да јаки вјетрови нису необични на нашем подручју у ово доба године, али да је необична њихова учесталост.

- Разлог томе је заправо успостављање циклона на западу Европе који доноси промјенљиво вријеме у посљедњих 15 дана - истакли су они за "Независне новине".

Како су објаснили, након јаких удара вјетра слиједи киша, а затим поново вјетар.

- Орканска олуја може изазвати велику штету на објектима, падање грана, ломљење дрвећа и слично и због тога може бити опасна за људе. При тим јаким ударима вјетра, односно када се изда упозорење Хидрометеоролошког завода, требало би бити опрезан и избјегавати излажење из куће - навели су у РХМЗ.

У наредном периоду грађани би требало да буду мирни, јер према подацима овог завода, не би требало да буде јаких олујних вјетрова или орканских олуја.

Јак вјетар направио је штету и у Дрвару, гдје је оштетио кров Дома здравља, те на више стамбених и помоћних објеката, а однио је и дио лимене конструкције са трибина Спортско-рекреативног центра "Радомир Ковачевић".

Олује није остало поштеђено ни Босанско Грахово, гдје су оштећени кровови на неколико објеката, као ни Гламоч, који је на неко вријеме остао без струје.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 41m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 12m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    9h 55m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    9h 47m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 2m
    0