Стишавање медија пут ка једноумљу

08.09.2021. 09:35
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

БН ТВ је објавила да је РАК издао налог за гашење предајника великом броју телевизијских станица, међу којима и овој телевизији.

Одлука је изазвала реакције јавности, али и појединих политичара, који су одмах рекли да је по среди кршење закона, дискриминација, мијешање режимске политике у рад медија и самим тим гушење слободе медија.

Објашњење за ово гашење је сметња Хрватској, због чега је БН ТВ приморана да од 1. септембра искључи предајнике у Новом Граду, Оџаку и Зворнику, а од првог октобра то мора да уради и у Бијељини, Добоју и на Козари. Крајем године ова телевизија предајнике мора искључити и у Бољаницу, Теслићу, Новом Горажду. Овим гашењем, до краја године БН телевизија остаје без 50% земаљског сигнала.

Дигитални мултиплекс

У оваквој ситуацији се није нашла само БН ТВ, а Парламентарна скупштина БиХ је седмог јула донијела одлуку којом се задужује Савјет министара БиХ и Министарство комуникација и промета БиХ, Регулаторна агенција за комуникације (РАК) и јавни РТВ сервиси (БХТ и РТРС) да, најкасније до 20. јула 2021, одобре улазак у MUX A (дигитални мултиплекс) свим комерцијалним ТВ станицама у дигиталним областима Бањалука, Сарајево и Мостар.

 

– Ово се односи искључиво на ТВ станице којима је РАК издао налог за гашење аналогних предајника у БиХ – стоји између осталог у одлуци коју је потписао предсједник Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома БиХ Ненад Нешић.

Нешић, који је и лидер ДНС, за Српскаинфо каже да клизимо једном тоталитарном режиму који покушава да контролише све аспекте друштва.

– Свим телевизијама, па тако и БН телевизији треба омогућити да несметано емитују свој програм и да остваримо слободу мишљења и говора – поручио је Нешић.

Чувари јавног интереса

Слободни медији треба да буду такозвани „пси чувари јавног интереса”, каже за Српскаинфо директор Центра за људска права Бањалука Дејан Лучка.

– Међутим, очито је да одређеним политичарима такви медији сметају и због тога практично желе да их „одстријеле”. То је, наравно, чист удар на слободу изражавања, која се због уских личних и политичких интереса неуставно ограничава. Први циљ постаје ућуткивање медија који нису по мјери власти, уз други циљ, који иде ка спречавању изношења другачијих ставова у јавности. То је, поред удара на људска права, и удар на демократију, јер је слободна расправа, размјена другачијих идеја и информација, у ствари и суштина демократије – каже Лучка.

Додаје да цензурисање и гашење медија води ка једноумљу, што никако није пожељно.

– Интернет и друштвене мреже не могу тако лако да цензуришу или да медијима у том простору забрањују наступе, али још увијек постоје начини да се стандардни медији стишавају кроз различите притиске, дозволе, гашење предајника и слично. Тиме се корача ка једноумљу, којима изгледа одређене структуре теже – закључио је Лучка.

РАК

 

У саопштењу које су послали из РАК наведено је да је гашење аналогног ТВ сигнала у БиХ директна посљедица захтјева који је у априлу ове године стигао из HAKOM-а, регулаторног тијела Хрватске, и којим се тражи отклањање сметњи које долазе са територије БиХ и које ометају увођење 5Г мреже на конкретним фреквенцијским ресурсима у Хрватској.

– Аналогне фреквенције више нису технолошки стандард који штити Међународна унија за телекомуникације, и њихова координација се не врши још од 2015. године. Индиректно, гашење аналогних предајника током календарске 2021. године на овакав убрзан начин посљедица је чињенице да БиХ није благовремено завршила реализацију стратегије преласка на дигитално ТВ емитовање, као своју преузету и ратификовану међународну обавезу, о чему је Агенција годинама упозоравала све учеснике у овом процесу – наводе у саопштењу РАК.

Напомињу да је свим ТВ станицама у БиХ, прије неколико мјесеци, била достављена листа спорних предајничких локација, тако да те локације и предвиђени датуми гашења од самог почетка нису представљале тајну за носиоце дозвола.

– У конкретном случају, ријеч је о укупно 26 јавних и комерцијалних ТВ станица у БиХ које имају обавезу гашења аналогних предајника, а међу њима су и јавни РТВ сервиси – навели су из Регулаторне агенције за комуникације.

Додали су и да јавност треба имати у виду да ће и у наредном периоду Агенција, без изузетка, и у новонасталим околностима водити рачуна о заштити права свих носилаца дозвола за ТВ емитовање, што је и њена изричита законска обавеза.

– Агенција ће и даље наставити прати све процесе, предузимати неопходне активности и пружати стручну техничку помоћ свим јавним и комерцијалним ТВ станицама. У наредном периоду извршиће и цјеловит мониторинг тренутног капацитета МУX А намијењеног јавним РТВ сервисима, како би се прецизно установио реалан технички капацитет овог мултиплекса – саопштили су.

На крају, наводе да Агенција сматра крајње некоректним било какво довођење у контекст обављање њених законских функција са дневним изјавама и ставовима носилаца политичких функција у БиХ.

– Сматрамо да оне немају реално утемељење, да служе за намјерно уношење додатне забуне и нејасноћа у цијелом процесу, те зато позивамо на истинито и тачно извјештавање о овој теми, у складу са прописаним правилима и кодексима – навели су у РАК.

Коментари 0
Повезане вијести
Протест новинара: Немојте криминализовати клевету Протест новинара: Немојте криминализовати клевету
Тзв. косовска полиција ометала рад српских новинара у Липљану Тзв. косовска полиција ометала рад српских новинара у Липљану
Криминализацијом клевете уводи се диктатура Криминализацијом клевете уводи се диктатура
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 12m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 45m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 11m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 24m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 53m
    3