Штрајк упозорења привредника у ФБиХ: Скупља струја гаси фабрике

17.12.2021. 19:39
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Уколико Влада ФБиХ дозволи повећање цијена електричне енергије од 150 до 300 одсто за привредна друштва, доћи ће до масовног гашења погона, губитка радних мјеста, али и мањих плата запослених, поручили су петак директори предузећа након штрајка упозорења полусатном обуставом рада у стотинама привредних друштава у ФБиХ.

Како кажу, доћи ће и до смањења извоза, а биће и мање инвестиција у нове погоне, као и у технологије, али и нова радна мјеста.

Из Удружење послодаваца ФБиХ рекли су да привредна друштва из ФБиХ неће потписати добијене уговоре са електропривредама у ФБиХ, према којима су цијене електричне енергије за привреду вишеструко повећане и до 300 одсто за поједине компаније.

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, казао је како су добили информације да Влада ФБиХ ради на рјешавању овог проблема, али да конкретних приједлога нема.

- Уговори с повећањем од 200 до 300 посто цијене електричне енергије су већ стигли у неке фирме. Свако повећање веће од 20 одсто погубно је за привреду, а највеће посљедице осјетити ће грађани и радници - казао је Смаилбеговић.

Додао је да је тешко дати прецизну процјену колико радника ће остати без посла, колико ће се смањити плате или повећати цијене производа.

- У коначници ће посљедице осјетити грађани и радници ако се ово не ријеши. Све до десетак посто повећања цијена је нешто на што су се компаније навикле и имају резерве - рекао је Смаилбеговић.

Навео је и то како су у четвртак упутили иницијативу свим парламентарним странкама у Парламенту ФБиХ да на сједници наредне седмице донесу закључак којим се обавезује Влада ФБиХ да цијена електричне енергије за привреду не смије порасти више од 20 одсто.

Директори предузећа у петак су поручили да се надају да ће Влада ФБиХ схватити све посљедице које произилазе из овог "неразумног захтјева 'Електропривреде' и реаговати на прави начин како би се спријечило уништавање предузећа која су витални покретачи привреде у ФБиХ".

Из компаније "АрселорМитал" Зеница кажу да, уколико дође до више цијене, неће моћи наставити производњу.

- Годишње трошимо 70 милиона КМ струје и уз додатних 70 милиона КМ немамо сврхе да наставимо производњу. Не можемо преживјети. Нема никаквог бенефита да наставимо бизнис - казао је Никхил Мехта, генерални директор овог предузећа.

Истакао је да се компанија већ суочава с растом цијене коксног угља, који представља 50 одсто трошкова компаније, а чија је цијена од почетка године порасла четири пута, док су цијене земног плина такође у знатном порасту.

- То би довело до заустављања рада фабрике на дужи период, што би имало дугорочне посљедице за 2.300 радних мјеста у нашем предузећу, као и најмање 10.000 радних мјеста у другим фирмама које своје пословање у великој мјери заснивају на сарадњи с "АрселорМиталом" Зеница - казао је Мехта.

Слика

Един Јабанџић, директор компаније "Мади" из Тешња, казао је да ће, уколико дође до виших цијена, посљедице бити несагледиве.

- Годишње ћемо имати додатни трошак на струју од око два милиона КМ. Ово ће направити нестабилности у многим фирмама, а ми још не знамо како превазићи све то и како направити економски одрживо пословање наредних година - појаснио је Јабанџић.

Елведин Ћосатовић, директор фабрике "Побједа" из Тешња, казао је да цијена струје расте до 300 одсто, а њихови укупни трошкови би били повећани за 150 одсто.

"Све би нас угрозило, разумијемо стање тржишта, али имамо индолентан однос према нама привредним субјектима који смо битни за развој привреде и БиХ", казао је Ћосатовић и додао да уговоре не могу потписати.

Да је ово примјер ирационалног понашања власти и свих владајућих структура, сматра Златан Шехић, директор "Жељезаре" Илијаш.

- Због поскупљења струје у 'Жељезари' Илијаш, која је дио 'Превент групације', угрожено је 150 радних мјеста - рекао је Шехић.

Појаснио је да им је прихватљиво поскупљење струје до 30 одсто, а да би најава повећања од 300 одсто значила да ће рачун за струју у овом предузећу порасти са 280.000 на близу милион КМ.

- Умјесто да профитирају у доба кад се дешава поремећај на европском тржишту - истакао је Шехић, ради се скроз супротно.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    18h 42m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    16h 11m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    10h 25m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    15h 29m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    6h 37m
    0