Странцима у Српској издато дупло више радних дозвола него лани

19.08.2023. 21:30
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

За првих шест мјесеци ове године у Српској је издато 1.236 радних дозвола за странце. Дупло више него у истом периоду лани, када је тај број био 593.

Показују то подаци Завода за запошљавање РС, који издаје радне дозволе послодавцима ради запошљавања странаца и лица без држављанства.

Дозволе се издају за занимања којих нема на евиденцији Завода или се за њих траже посебна знања и вјештине.

Годишња квота за издавање радних дозола у Српској и ове и прошле године износи 1.400, од чега 1.000 нових и 400 продужених радних дозвола.

– Са 30. јуном издато је 1.236 радних дозвола, од чега у квоту улази 907 радних дозвола. Од укупног броја издатих радних дозвола које улазе у квоту, 782 су нове и 125 продужене ране дозволе. Највише радних дозвола издато је држављанима Турске, Србије и Бангладеша – кажу из Завода за Српскаинфо.

За првих шест мјесеци 2022. године у Српској су издате 593 радне дозволе страним држављанима, од чега за ново запошљавање 374 и 219 продужених радних дозвола.

Према дјелатностима, највише радних дозвола је издато у области грађевинарства, умјетности, забаве и рекреације, прерађивачке индустрије, трговине на велико и мало, те услужних дјелатности.

Према Закону о запошљавању страних држављана и лица без држављанства РС, захтјев за издавање радне дозволе подноси послодавац према сједишту у надлежној филијали Завода. Поступак траје 15 дана.

Годишњу квоту радних дозвола за запошљавање страних држављана и лица без држављанства за Републику Српску утврђује Завод за запошљавање РС уз сагласност Владе РС. Квота радних дозвола потом се упућује Агенцији за рад и запошљавање БиХ, да би Савјет министара донио коначну одлуку о квоти радних дозвола у БиХ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    16h 21m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    15h 37m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    12h 53m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    11h 15m
    0
  • Данас Марковдан
    20h 3m
    0