Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини

28.09.2024. 21:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако се коси с праксом, стручњаци упозоравају да не остављате паркирано ауто у брзини. Ако је исправна, довољно је подићи ручну кочницу, а ево због чега је то препоручљиво.

Врло је уобичајено да возачи оставе ауто у брзини када паркирају свој аутомобил, посебно ако су га паркирали на улици са одређеним нагибом, без обзира да ли на низбрдици или на узбрдици.

Иако је подигнута и ручна кочница, возачи на овај начин желе додатно осигурати да се њихово возило не помјери или да не удари у прво сљедеће возило испред или иза себе. Међутим, постоје и они који сматрају да ово може бити грешка која може узроковати већу штету на аутомобилу.

Поједини стручњаци озбиљно упозоравају на опасност коју може изазвати ауто паркирано с мјењачем убаченим најчешће у првом степену преноса. О чему је заправо ријеч?

Објашњење је сљедеће: остављањем аутомобила паркираног у брзини јасно је да ћемо спријечити његово случајно кретање, али у случају да га друго возило насилно удари, сва сила ће се пренијети кроз точкове и погонске полуосовине до мјењача.

За мјењач се обично каже да је компонента која наџиви остале дијелове возила. Тако у оваквим ситуацијама мјењачи, посебно њихова унутрашња структура, нису спремни да издрже силу коју узрокује удар другог аутомобила, па би могло доћи до значајних оштећења која се не би појавила да је мјењач аутомобила остављен у неутралном положају.

Можда ће већина помислити касно је кад дође до такве ситуације и да је небитан степен оштећења возила ако већ постоји осигурање које ће покрити штету.

Ако сте имали довољно среће да избјегнете поправку или замјену мјењача, то је један од најскупљих кварова с којима се можете суочити. Ако је ручна кочница исправна стручњаци истичу да се најбоље ослонити на њу, јер је она осмишљена да задржи аутомобил заустављен у свим околностима.

У једну руку могло би се рећи да је остављање паркираног возила у брзини остало као пракса из прошлих времена и да се преносила с родитеља на дјецу као дио поштовања закона о безбједности саобраћаја на путевима. То је зато што ручне кочнице прије нису биле тако ефикасне као данас и зато је дата ова препорука. Али сада можете бити сигурни, јер осим у изузетним случајевима, аутомобил с подигнутом исправном ручном кочницом се неће помјерити са свог мјеста, чак и ако га оставите у "леру".

Ако се и даље не осјећате угодно само с подигнутом ручном кочницом вашег аутомобила, поготово на неугодној низбрдици, логично да ћете оставити ауто и у брзини, мада се поред затегнуте ручне препоручује и да окренете точкове ка ивичњаку, преноси Klix.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“ Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“
Шта возачи треба да редовно провјеравају? Шта возачи треба да редовно провјеравају?
Како откључати и покренути возило када се испразни батерија на даљинском (ВИДЕО) Како откључати и покренути возило када се испразни батерија на даљинском (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    13h 36m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    10h 8m
    0
  • У Српској поскупљује брашно
    15h 6m
    1
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    2h 39m
    0
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    4h 29m
    2