Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini

28.09.2024. 21:44
0
IZVOR: nezavisne.com

Iako se kosi s praksom, stručnjaci upozoravaju da ne ostavljate parkirano auto u brzini. Ako je ispravna, dovoljno je podići ručnu kočnicu, a evo zbog čega je to preporučljivo.

Vrlo je uobičajeno da vozači ostave auto u brzini kada parkiraju svoj automobil, posebno ako su ga parkirali na ulici sa određenim nagibom, bez obzira da li na nizbrdici ili na uzbrdici.

Iako je podignuta i ručna kočnica, vozači na ovaj način žele dodatno osigurati da se njihovo vozilo ne pomjeri ili da ne udari u prvo sljedeće vozilo ispred ili iza sebe. Međutim, postoje i oni koji smatraju da ovo može biti greška koja može uzrokovati veću štetu na automobilu.

Pojedini stručnjaci ozbiljno upozoravaju na opasnost koju može izazvati auto parkirano s mjenjačem ubačenim najčešće u prvom stepenu prenosa. O čemu je zapravo riječ?

Objašnjenje je sljedeće: ostavljanjem automobila parkiranog u brzini jasno je da ćemo spriječiti njegovo slučajno kretanje, ali u slučaju da ga drugo vozilo nasilno udari, sva sila će se prenijeti kroz točkove i pogonske poluosovine do mjenjača.

Za mjenjač se obično kaže da je komponenta koja nadživi ostale dijelove vozila. Tako u ovakvim situacijama mjenjači, posebno njihova unutrašnja struktura, nisu spremni da izdrže silu koju uzrokuje udar drugog automobila, pa bi moglo doći do značajnih oštećenja koja se ne bi pojavila da je mjenjač automobila ostavljen u neutralnom položaju.

Možda će većina pomisliti kasno je kad dođe do takve situacije i da je nebitan stepen oštećenja vozila ako već postoji osiguranje koje će pokriti štetu.

Ako ste imali dovoljno sreće da izbjegnete popravku ili zamjenu mjenjača, to je jedan od najskupljih kvarova s kojima se možete suočiti. Ako je ručna kočnica ispravna stručnjaci ističu da se najbolje osloniti na nju, jer je ona osmišljena da zadrži automobil zaustavljen u svim okolnostima.

U jednu ruku moglo bi se reći da je ostavljanje parkiranog vozila u brzini ostalo kao praksa iz prošlih vremena i da se prenosila s roditelja na djecu kao dio poštovanja zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. To je zato što ručne kočnice prije nisu bile tako efikasne kao danas i zato je data ova preporuka. Ali sada možete biti sigurni, jer osim u izuzetnim slučajevima, automobil s podignutom ispravnom ručnom kočnicom se neće pomjeriti sa svog mjesta, čak i ako ga ostavite u "leru".

Ako se i dalje ne osjećate ugodno samo s podignutom ručnom kočnicom vašeg automobila, pogotovo na neugodnoj nizbrdici, logično da ćete ostaviti auto i u brzini, mada se pored zategnute ručne preporučuje i da okrenete točkove ka ivičnjaku, prenosi Klix.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“ Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“
Šta vozači treba da redovno provjeravaju? Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
Kako otključati i pokrenuti vozilo kada se isprazni baterija na daljinskom (VIDEO) Kako otključati i pokrenuti vozilo kada se isprazni baterija na daljinskom (VIDEO)
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    13h 32m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    10h 4m
    0
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    15h 2m
    1
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    2h 35m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    4h 25m
    2