Студенти из Републике Српске који се школују у иностранству могу да се пријаве за бесплатан тест

13.05.2020. 11:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС објавило је упитник намијењен држављанима РС који студирају на иностраним високошколским установама ради остваривања права на бесплатно тестирање на covid-19 у циљу испуњавања студентских обавеза.

Како је наведено у саопштењу министарство је упитник објавило на својој интернет страници http://mnrvoid.vladars.net.

-Сходно Закључку Републичког штаба за ванредне ситуације од 11.5.2020. године, ово право остварују лица која докажу статус студента на првом, другом и трећем циклусу студија, као и лица која имају заказану одбрану завршних радова на сва три циклуса", појашњено је у саопштењу ресорног министарства.

Право на тестирање чији трошак сноси Влада РС наведене особе остварују једнократно.

-Податке достављене путем овог упитника прикупља Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, а користи и обрађује Институт за јавно здравство Републике Српске у сврху организовања тестирања наведених лица у складу са потребом њиховог присуства у иностранству- додаје се у саопштењу.

Лица која су евидентирана путем овог упитника дужна су, како се додаје у саопштењу, приликом тестирања које ће благовремено бити најављено од стране Института за јавно здравство, попунити додатни формулар и предочити идентификациони документ (личну карту).

-Обзиром да је организовање тестирања логистички захтјеван процес и да зависи од постојећих капацитета Института за јавно здравство, молимо сва лица која попуњавају овај упитник да имају разумијевања за евентуалне потешкоће које се могу појавити. За организацију и спровођење тестирања по утврђеним приоритетима задужен је Институт за јавно здравство Републике Српске- наводи се у саопштењу.

Министарство напомиње да особе које остварују право једнократног тестирања су дужне да се информишу о правилима преласка границе државе у којој студирају.

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    5h 38m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    5h 43m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    6h 35m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    19h 5m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    6h 49m
    0