Студентском праксом до знања, вјештина и лакшег запослења

03.02.2023. 13:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Студентска пракса у правосудним институцијама у Источном Сарајеву, Бијељини, Требињу и Сарајеву показала је добре резултате јер омогућава знање, вјештине и лакше запослење, констатовано је на данашњем састанку на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Састанку су присуствовали професори и студенти Правног факултета, представници шест правосудних институција из Источног Сарајева, Сарајева, Бијељине и Требиња, као и непрофитне организације Национални центар за државне судове, Канцеларија у БиХ.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић рекао је новинарима да већ пет година организују студентску праксу са окружним и основним судовима у Источном Сарајеву и Бијељини, која је проширена и обогаћена.

Он је навео да је носилац пројекта Национални центар за државне судове, Канцеларија у БиХ, у оквиру чијег споразума учествује 35 правосудних институција и удружења из Републике Српске и Федерације БиХ.

Марковић је рекао да је у оквиру пројекта праксу прошло око 60 студената Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а која ће бити настављена.

Према његовим ријечима, Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву потписао је недавно споразум са основним и окружним судовима и тужилаштвом у Требињу, јер желе да праксу прошире на тај дио Републике Српске.

- Студентска пракса је јако важна и њоме треба да буду обухваћени готово сви студенти Правног факултета. Важно је да они теоријски дио повежу са праксом и виде како правосудне институције функционишу и како се закони примјењују, те кроз праксу, док су студенти, препоруче будућим послодавцима - навео је Марковић и додао да пракса студентима послије дипломирања отвара простор за брзо запослење.

Марковић је рекао да су у праксу укључени студенти треће и четврте године који су слушали предмете из области грађанског и кривичног права, а ускоро ће бити укључени студенти у праксу која је у вези у са управним споровима.

Представник Националног центра за државне судове, Канцеларија БиХ, Ненад Галић рекао је да ова организација већ пет година реализује пројекат са шест јавних правних факултета у БиХ, а од прошле године осам јавних факултета с циљем унапређења методологија и облика практичне наставе за студенте.

Он је додао да су студенти Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву имали прилику да прођу структурисану праксу и размијене искустава са судијама, тужиоцима као менторима у Основном суду у Сокоцу, Окружном суду Источно Сарајево, те Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево.

- То је добра прилика да се практична знања и вјештине унапређују. Вриједност пројекта јесте јачање капацитета студената да дјелују као будуће судије, тужиоци, адвокати у правосудном систему БиХ, али и промоција добре праксе и сарадње између правних факултета и правосуђа - истакао је Галић.

Секретар Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву Невен Крамер рекао је да су поносни што су у пројекту већ годину дана  и да је праксу прошло 50 студената кроз два мјесеца.

Студент четврте године Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Никола Чорлија рекао је да им је студентска пракса веома значила.

Коментари 0
Повезане вијести
До петка пријаве за обуку за кориштење базе "Параграф лекс" До петка пријаве за обуку за кориштење базе "Параграф лекс"
Помоћи предузетницима да се лакше носе са изазовима економских криза (ФОТО) Помоћи предузетницима да се лакше носе са изазовима економских криза (ФОТО)
Крв дала 34 студента и средњошколца у Палама Крв дала 34 студента и средњошколца у Палама
Најчитаније
 • Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића
  4h 30m
  6
 • Мушкарац провалио у кућу, претукао супружнике и украо 7.000 КМ
  13h 19m
  0
 • Преминуо некадашњи потпредсједник СО Источна Илиџа Владимир Савић
  7h 2m
  0
 • На данашњи дан одбачен Венс-Овенов план јер није предвиђао Републику Српску
  13h 53m
  3
 • Пунољетства славе ко да свадбу праве
  14h 45m
  2