Студентском праксом до знања, вјештина и лакшег запослења

03.02.2023. 13:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Студентска пракса у правосудним институцијама у Источном Сарајеву, Бијељини, Требињу и Сарајеву показала је добре резултате јер омогућава знање, вјештине и лакше запослење, констатовано је на данашњем састанку на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Састанку су присуствовали професори и студенти Правног факултета, представници шест правосудних институција из Источног Сарајева, Сарајева, Бијељине и Требиња, као и непрофитне организације Национални центар за државне судове, Канцеларија у БиХ.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић рекао је новинарима да већ пет година организују студентску праксу са окружним и основним судовима у Источном Сарајеву и Бијељини, која је проширена и обогаћена.

Он је навео да је носилац пројекта Национални центар за државне судове, Канцеларија у БиХ, у оквиру чијег споразума учествује 35 правосудних институција и удружења из Републике Српске и Федерације БиХ.

Марковић је рекао да је у оквиру пројекта праксу прошло око 60 студената Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а која ће бити настављена.

Према његовим ријечима, Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву потписао је недавно споразум са основним и окружним судовима и тужилаштвом у Требињу, јер желе да праксу прошире на тај дио Републике Српске.

- Студентска пракса је јако важна и њоме треба да буду обухваћени готово сви студенти Правног факултета. Важно је да они теоријски дио повежу са праксом и виде како правосудне институције функционишу и како се закони примјењују, те кроз праксу, док су студенти, препоруче будућим послодавцима - навео је Марковић и додао да пракса студентима послије дипломирања отвара простор за брзо запослење.

Марковић је рекао да су у праксу укључени студенти треће и четврте године који су слушали предмете из области грађанског и кривичног права, а ускоро ће бити укључени студенти у праксу која је у вези у са управним споровима.

Представник Националног центра за државне судове, Канцеларија БиХ, Ненад Галић рекао је да ова организација већ пет година реализује пројекат са шест јавних правних факултета у БиХ, а од прошле године осам јавних факултета с циљем унапређења методологија и облика практичне наставе за студенте.

Он је додао да су студенти Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву имали прилику да прођу структурисану праксу и размијене искустава са судијама, тужиоцима као менторима у Основном суду у Сокоцу, Окружном суду Источно Сарајево, те Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево.

- То је добра прилика да се практична знања и вјештине унапређују. Вриједност пројекта јесте јачање капацитета студената да дјелују као будуће судије, тужиоци, адвокати у правосудном систему БиХ, али и промоција добре праксе и сарадње између правних факултета и правосуђа - истакао је Галић.

Секретар Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву Невен Крамер рекао је да су поносни што су у пројекту већ годину дана  и да је праксу прошло 50 студената кроз два мјесеца.

Студент четврте године Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Никола Чорлија рекао је да им је студентска пракса веома значила.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисано 29 дипломираних правника и пет мастера права Промовисано 29 дипломираних правника и пет мастера права
Сутра крсна слава и Дан Правног факултета у Палама Сутра крсна слава и Дан Правног факултета у Палама
Крсна слава и Дан Правног факултета у уторак, 31. октобра Крсна слава и Дан Правног факултета у уторак, 31. октобра
Најчитаније
 • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
  22h 47m
  0
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  20h 16m
  0
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  14h 30m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  19h 34m
  1
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  10h 42m
  0