Studentskom praksom do znanja, vještina i lakšeg zaposlenja

03.02.2023. 13:03
0
IZVOR: srna.rs

Studentska praksa u pravosudnim institucijama u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Trebinju i Sarajevu pokazala je dobre rezultate jer omogućava znanje, vještine i lakše zaposlenje, konstatovano je na današnjem sastanku na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali profesori i studenti Pravnog fakulteta, predstavnici šest pravosudnih institucija iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Bijeljine i Trebinja, kao i neprofitne organizacije Nacionalni centar za državne sudove, Kancelarija u BiH.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je novinarima da već pet godina organizuju studentsku praksu sa okružnim i osnovnim sudovima u Istočnom Sarajevu i Bijeljini, koja je proširena i obogaćena.

On je naveo da je nosilac projekta Nacionalni centar za državne sudove, Kancelarija u BiH, u okviru čijeg sporazuma učestvuje 35 pravosudnih institucija i udruženja iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Marković je rekao da je u okviru projekta praksu prošlo oko 60 studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a koja će biti nastavljena.

Prema njegovim riječima, Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu potpisao je nedavno sporazum sa osnovnim i okružnim sudovima i tužilaštvom u Trebinju, jer žele da praksu prošire na taj dio Republike Srpske.

- Studentska praksa je jako važna i njome treba da budu obuhvaćeni gotovo svi studenti Pravnog fakulteta. Važno je da oni teorijski dio povežu sa praksom i vide kako pravosudne institucije funkcionišu i kako se zakoni primjenjuju, te kroz praksu, dok su studenti, preporuče budućim poslodavcima - naveo je Marković i dodao da praksa studentima poslije diplomiranja otvara prostor za brzo zaposlenje.

Marković je rekao da su u praksu uključeni studenti treće i četvrte godine koji su slušali predmete iz oblasti građanskog i krivičnog prava, a uskoro će biti uključeni studenti u praksu koja je u vezi u sa upravnim sporovima.

Predstavnik Nacionalnog centra za državne sudove, Kancelarija BiH, Nenad Galić rekao je da ova organizacija već pet godina realizuje projekat sa šest javnih pravnih fakulteta u BiH, a od prošle godine osam javnih fakulteta s ciljem unapređenja metodologija i oblika praktične nastave za studente.

On je dodao da su studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu imali priliku da prođu strukturisanu praksu i razmijene iskustava sa sudijama, tužiocima kao mentorima u Osnovnom sudu u Sokocu, Okružnom sudu Istočno Sarajevo, te Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.

- To je dobra prilika da se praktična znanja i vještine unapređuju. Vrijednost projekta jeste jačanje kapaciteta studenata da djeluju kao buduće sudije, tužioci, advokati u pravosudnom sistemu BiH, ali i promocija dobre prakse i saradnje između pravnih fakulteta i pravosuđa - istakao je Galić.

Sekretar Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Neven Kramer rekao je da su ponosni što su u projektu već godinu dana  i da je praksu prošlo 50 studenata kroz dva mjeseca.

Student četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Čorlija rekao je da im je studentska praksa veoma značila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisano 29 diplomiranih pravnika i pet mastera prava Promovisano 29 diplomiranih pravnika i pet mastera prava
Sutra krsna slava i Dan Pravnog fakulteta u Palama Sutra krsna slava i Dan Pravnog fakulteta u Palama
Krsna slava i Dan Pravnog fakulteta u utorak, 31. oktobra Krsna slava i Dan Pravnog fakulteta u utorak, 31. oktobra
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    20h 15m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 8m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    9h 32m
    0
  • NBA igraču doživotna suspenzija
    22h 25m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    5h 1m
    0