Суд БиХ одузима Савчићу пасош и забрањује излазак из БиХ

01.02.2020. 19:16
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Адвокат предсједника Борачке организације Републике Српске генерала Миломира Савчића, Миодраг Стојановић рекао је “Гласу Српске” да су га из Суда БиХ обавијестили да контактира са Савчићем и да генерал треба да преда лична документа.

– Још нисам добио одлуку Суда која се односи на мјере забране које је Тужиштво БиХ тражило за Савчића, али ово значи да су прихватили захтјев да му буде забрањено напуштање БиХ, што он није ни имао намјеру никада ни учинити . Једино су ме обавијестили да су донијели одлуку и надам се да ћу је добити у понедјељак – рекао је Стојановић.

Тужилац Тужилаштва БиХ Предраг Томић прије два дана је затражио од Суда БиХ да Савчићу, против кога је потврђена оптужница за ратне злочине, буде изречена забрана напуштања БиХ, јављање надлежном органу два пута мјесечно, забрана састајања са свједоцима или посредницима, одузимање путних исправа и забрана издавања нових. Тужилаштво је затражило да Савчићу буде забрањено обављање послова предсједника БОРС-а, контактирање са лицима која су на било који начин била укључена у борбена дејства, затим састајање са саизвршиоцима и свједоцима или контактирање путем посредника који су били на подручју Скелана, Братунца, Милића, Сребренице или Жепе.

Стојановић је потом Суду БиХ уложио приговоре на оптужницу Тужилаштва БиХ и сматра да приговорима може указати на више формалних недостатака у оптужници.

Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу против бившег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломира Савчића. Тужилаштво БиХ подигло је 31. децембра прошле године оптужницу против Савчића због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Савчић је раније оцијенио да подизање оптужнице против њега представља одмазду Тужилаштва БиХ које има опасну намјеру да криминализује цијелу Војску Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Миломир Савчић смијењен са чела Борачке организације РС Миломир Савчић смијењен са чела Борачке организације РС
Потрага за осумњиченим искориштена за медијски линч породице генерала Савчића Потрага за осумњиченим искориштена за медијски линч породице генерала Савчића
Плакати подршке генералу Савчићу у Источном Сарајеву (ФОТО) Плакати подршке генералу Савчићу у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Кошарац повукао одлуку о додјели 5.000 КМ Рудуљићу
    15h 57m
    9
  • Писма читалаца: Лабуд гладан, кућица му мала, гађају га камењем
    17h 15m
    18
  • Сувозач тешко повријеђен у саобраћајној незгоди у Источној Илиџи
    18h 22m
    0
  • Чији је наш Андрић
    20h 9m
    1
  • Сутра главни претрес против Амира Кујовића
    15h 10m
    6