Миломир Савчић смијењен са чела Борачке организације РС

09.05.2022. 18:00
6
ИЗВОР: katera.news

У Бијељини је данас одржана Скупштина Борачке организације Републике Српске на којој је разматрана смјена предсједника БОРС-а Миломира Савчића. Након вишечасовног засједања од 137 верификованих мандата, њих 69 делегата гласало је за опозив Савчића, с тим да он остаје почасни предсједник до нових избора 2023. године.

Срна преноси да након данашње бурне сједнице Скупштине Борачке организације Републике Српске (БОРС) није могуће закључити да ли је ово тијело опозвало генерала Миломира Савчића са мјеста предсједника БОРС-а, будући да су делегати који су се обратили новинарима имали супротне тврдње.

У изјави за Незисне, Гвозденовић каже да је ово само покушај смјене Савчића будући да је од укупно 142 присуствовало њих осамдесетак, од којих је за опозив гласало 68.

-Ја одговорно тврдим да је то недовољно, јер је требало да буду 72 гласа. Зато сматрам да Савчић није разријешен дужности предсједника БОРС-а - изјавио је Гвозденовић.

Представници појединих општинских одбора сматрају да је данашња Скупштина одржана мимо Пословника и Статута те да је било срамота гласати за опозив предсједника БОРС, сада када је против њега подигнута оптужница за наводне ратне злочине.

Сједници је присуствовао и предсједник Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац који  тврди да је кворум на данашњој сједници био довољан.

У изјави за Срну, Шеховац је рекао да је скупштина легална и нико није ни против кога, већ против нерада у БОРС-у.

-Данас смо, само, извршили замјену неправедно осуђеног генерала Савчића, али ћемо на сваки начин стати уз њега и помоћи му, као и свим саборцима који леже по разним затворима у БиХ - изјавио је Шеховац.

- Није истина да је гласало 68, већ је 69 људи гласало за разрјешење, као и постављање генерала Савчића за почасног предсједника БОРС-а до краја мандата, наредне године. Имаће сва регуларна примања, нико га се не одриче, већ нам треба човјек који ће водити Борачку организацију Српске јер Савчић тренутно није у могућности да то ради због оптужнице. Ми у Скупштини имамо право да га скинемо, по Статуту – поручио  је Шеховац у изјави за Срну.

Из Борачке организације Пале поручују да Пале и паљански борци нису издали у рату, неће у издаји учествовати ни у миру. -Наши су најбољи синови гинули и остајали без дијелова тијела за одбрану народа. Зар у миру, зарад интереса нечасних појединаца да издамо свога? Немају Паљани образ на продају! Унутрашње проблеме треба рјешавати унутар организације, образом и чашћу који красе српску војску. Чију то традицију баштинимо? Од када се на „чело" српског народа долази подвалама и клеветама? Је ли то пут који трасирамо дјеци? - наводи се у саопштењу БО Пале.

-Ако је генерал Савчић урадио нешто што није требао, или смио, онда је људски да се то расправи. Частан човјек поднесе оставку и не дозвољава да га свако смјењује. Борачка организација Републике Српске мора да пронађе снаге и ријеши своје унутрашње проблеме - поручили су из Борачке организације Пале.

 

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    За "Боље да ћуте" 11.05.2022. 12:40
    Боље је да ћутиш ти. Ми смо на један законит начин смијенили некога ко се незаконито одржавао на функцији годинама. Уколико бившег предјсједника рачунају у кворум, то јест ако је гласао за нешто, то слободно могу да окаче мачку о реп, јер ће то све бити оборено на суду. Његова срамота је што се лажно представља, а твоја срамота је што пљујеш по паљанским борцима. Али све у складу с народном "Колико коме образ може поднијети". За његов образ смо одавно утврдили да може поднијети много, што теби треба да стајеш у исти строј с њим?
  • Generic placeholder image
    92-95 11.05.2022. 07:15
    a i ne treba nam Bors,kada se ne pita nista,ima onaj iz 10/1 sta on kaze i tako je!
  • Generic placeholder image
    Sta reci 10.05.2022. 17:29
    Tako je Krle.

  • Generic placeholder image
    Боље да ћуте 10.05.2022. 07:07
    Е чуј Борачке организације Пала. Боље им је да ћуте. Како су они смјенили свог предсједника?
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 09.05.2022. 23:54
    Чуј он има право да "скине" Генерала !? То може само у илиџанском контраперламенту!!!
  • Generic placeholder image
    Krle 09.05.2022. 21:57
    General pod optužnicom , trenutno u bjekstvu realno ne može predstavljati ni sebe u javnom životu a kamoli Boračku organizaciju Republike Srpske. Ništa nije značajno uradio za svog mandata da se poboljša status i očajni položaj Boračke populacije. Niko nije nezamenljiv, "pa i poslije oca djeca žive". Po samom saznanju da je protiv njega podnijeta optužnica, radi oficirske časti, ugleda i dostojanstva trebao je samo podnijeti ostavku na funkciju.
Повезане вијести
Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца
Горан Шеховац координатор борачких организација Сарајевско-романијске регије Горан Шеховац координатор борачких организација Сарајевско-романијске регије
Турбулентне прве три деценије постојања републичке Борачке организације Турбулентне прве три деценије постојања републичке Борачке организације
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    21h 50m
    3
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    23h 28m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    19h 36m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    16h 43m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    19h 41m
    0