Судија из Брчког открива како се судски предмети намјештају "подобним судијама"

15.01.2021. 15:41
0
ИЗВОР: zurnal.info

 

Судија Недељко Табаковић је спреман, у случају покретања истраге, открити имена тројице запосленика IT службе и два записничара из Основног суда Брчко дистрикта БиХ који злоупотребљавају ЦМС.

Судија Основног суда Брчко дистрикта БиХ Недељко Табаковић већ одавно упозорава на све мањкавости у бх. правосудном систему, а за Журнал је детаљно описао како се путем система за аутоматско управљање предметима (ЦМС-а) судски предмети додјељују “подобним” судијама. 

У суду у којем је он запослен то раде, тврди Табаковић, три запосленика IT службе и два записничара, а све по налогу предсједника суда Јадранка Грчевића. 

Пресигнирани предмет

- Када дође нови предмет постоји могућност да се преко IT технике одреди које ће судије бити искључене из ЦМС-а, док се оставе они који одговарају, а то може бити један, два, три или више судија. Записничару треба само један минут да у систем унесе тужилац, тужени, врста спора и предмет. И онда тај предмет иде судији којег је IT служба оставила укљученог, а уколико је више таквих судија онда ЦМС одабере којем ће од њих бити додијељен предмет. Када се с тим заврши, одмах укључе и остале судије и онда расподјела предмета иде даље - прича судија Табаковић. 

Навео је конкретан примјер. Његовом колеги је путем ЦМС-а додијељен кривични предмет, да буде судија за претходно саслушање. Ради се о КПС фази судског поступка гдје се оптужени изјашњава о кривици, након чега слиједи КА фаза, односно суђење. 

- Међутим, предсједник суда је преко IT службе урадио да се КПС фаза додијели другом судији, а том мом колеги пребацује КА, односно да суди у том предмету. Све је урађено преко ЦМС-а и то се не може одрадити без IT службе - наводи Табаковић. 

На увид нам је дао и низ докумената из којих се могу видјети злоупотребе путем ЦМС-а, али и пријаве које су УДТ-у поднесене против Грчевића. 

Један такав предмет је случај Исановић из 2016. Наиме, Мустафа Исановић је 17. јуна 2016. поднио приједлог за дозволу извршења против три особе (један од извршилаца је запосленик брчанског суда) због дуга од 9.800 КМ, а на основу извршене пресуде Основног суда Брчко дистрикта БиХ из новембра 2015.

Његов приједлог за извршење у ЦМС је унесен тек четири дана касније 20. јуна 2016. због  чега је Исановић пријавио Грчевића УДТ-у, али и свим члановима ВСТВ-а. 

Такође, на увид смо добили и документе за случај судске нагодбе из септембра 2020. у случају  „Остериа“. У склопу овог случаја водила су се четири предмета и путем ЦМС-а сви ти предмети су додијељени истом судији. Журнал ће о овом случају детаљније писати у наредном периоду. 

На питање како је открио неправилности са ЦМС-ом, судија Табаковић наводи још један примјер када је његов предмет пресигниран на другог судију.  

- У једном предмету, у ванпарничном поступку, било је признање стране судске одлуке. Тај предмет је ЦМС додијелио мени. Странци сам послао рјешење да исправи одређене ствари и наложим да у року од осам дана допуни одређене ствари. Странка је то урадила и мени је остало само да урадим то рјешење. Међутим, колега којег сад нећу да именујем, али ако се покрене истрага то ћу урадити, тај предмет пресигнира на себе и то рјешење уради под својим именом и искаже га у својој норми као да је он то завршио. Како ћете ви пресигнирати предмет на себе ако нећете ангажовати IT службу”, каже судија Табаковић.

Додао је да за “намјештање предмета” знају сви адвокати у Брчком, док није имао одговор на питање због чега неко од њих не реагује. 

Спреман је за свједочење

О намјештању предмета путем ЦМС-а судија Табаковић први пут је говорио пред Привременом истражном комисијом Парламента БиХ за утврђивање стања у правосуђу.

Након његовог свједочења, Комисија се обратила Уреду дисциплинског тужиоца који је формирао предмет о злоупотреби ЦМС-а. 

Међутим, из УДТ-а га још нико није контактирао. Он је спреман свједочити, дати све доказе, документе, али и рећи имена особа која учествују у овим злоупотребама, као и име колеге који је пресигнирао његов предмет. 

- Ако буду само саслушавали IT техничаре они ће рећи да то није тако јер су заплашени. Све је ово лако провјерити, а о томе сам и пред Комисијом причао, само је потребно да СИПА и ОСА изузму рачунаре, које је потребно вјештачити. Све остаје у централном срцу меморије, знамо то када вјештачимо. Стручњаци за технику би морали да уђу у меморију како би провјерили када је неки предмет унесен, због чега, ко је од судија у том моменту био укључен у ЦМС-у, ко све у том предмету има неки интерес… Требало би направити детаљне анализе - предложио је Табаковић, истовремено наглашавајући да злоупотребе путем ЦМС-а не раде сви, те да он тачно зна имена IT техничара, али и записничара који то раде. 

Притисак колега

Табаковићево свједочење пред Комисијом подигло је поприличну прашину у јавности. Предсједник Основног суда Брчко дистрикта БиХ Јадранко Грчевић сазвао је Колегијум, на који је између осталог позвао и упослене из IT службе, те записничаре.

Табаковић наводи да је то мимо сваког Правилника, јер на Колегијуму могу бити присутни судија, предсједник и секретар суда. 

- Сасвим нормално да су сви они рекли да се то не ради и да то није могуће. А, зашто? Зато што се плаше њега. Код нас постоји велики страх од предсједника суда. Неки шуте како не би изгубили своје привилегије и позиције - тврди Табаковић.  

У вријеме одржавања Колегијума судија Табаковић је имао рочиште на којем је требало бити саслушано осам свједока. У пола суђења у судницу је ушао секретар како би му рекао да га предсједник суда позива на Колегијум, но Табаковић није желио због тога прекидати суђење које је било у току.

- Ја сам то схватио као да је требало бити неко мини суђење мени - тврди Табаковић.  

Судија Табаковић је, иначе, један од ријетких који је спреман отворено у јавности причати о свим мањкавостима бх. правосудног система.

У својој борби је, нажалост, усамљен. На својој страни има можда још троје или четворо колега из Основног суда, али они нису још спремни јавно говорити. 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Весна Милетић, професорица с пиштаљком Весна Милетић, професорица с пиштаљком
Бундеслига: Ошамућеног судију замијенио навијач Бундеслига: Ошамућеног судију замијенио навијач
Оптужен да је у неурачунљивом стању познаника претукао на смрт Оптужен да је у неурачунљивом стању познаника претукао на смрт
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 23m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    21h 37m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 27m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    11h 52m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    17h 25m
    0