Сутра 21 година од бомбардовања РТС-а

22.04.2020. 12:10
1
ИЗВОР: СРНА

Сутра се навршава 21 година од НАТО бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије /РТС/, када је погинуло 16 радника те медијске куће.

НАТО је током ваздушних напада на СР Југославију, који су почели 24. марта 1999. године, мјесец дана касније - 23. априла у 2.06 часова бомбардовао зграду РТС-а у центру Београда.

Погинули су шминкер Јелица Мунитлак /27/, видео-миксер Ксенија Банковић/27/, техничар у размјени Дарко Стоименовски /25/, техничар у мастеру Небојша Стојановић /26/ и радник обезбјеђења Драгорад Драгојевић /27/.

Те вечери су погинули и електричар Драган Тасић /29/, камерман Александар Делетић /30/, техничар Славиша Стевановић /32/, дизајнер програма Синиша Медић /32/, техничар Иван Стукало /33/ и радник обезбјеђења Дејан Марковић /39/.

Погинули су и радник обезбјеђења Милан Јоксимовић /47/, техничар у мастеру Бранислав Јовановић /50/, прецизни механичар Милован Јанковић /59/, режисер програма Томислав Митровић /61/ и монтер Слободан Јонтић /54/.

У знак сјећања на погинуле, у Ташмајданском парку, код зграде РТС-а и споменика "Зашто?", породице и пријатељи страдалих сваке године постављају питање зашто су они погинули.

Међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" је 2000. године саопштила да није било оправдања за бомбардовање телевизије, а и бројне друге међународне организаације и појединци имале су сличан став.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић је 2002. осуђен на 10 година затвора јер није поштовао наређење тадашње Савезне владе и људе и технику измјестио из објеката у Абердаревој и у Хиландарској улици.

До данас, нико од тадашњих одговорних у НАТО-у није одговарао за напад на РТС и убиство 16 људи.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Marko 22.04.2020. 18:14
  Zašto nisu optuženi : direktori bolnica, fabrika, vozovodje, graditelji mostova, građani koji su takođe imali naredbu da idu u skloništa ?
  RTS je bombardovana da ne širi istinu !
  Zna se ko je bombardovao , ko će njima suditi ?
Повезане вијести
Марина добила нову јетру – „Загрлићу своју ћерку, њу сам оставила да ме чека“ Марина добила нову јетру – „Загрлићу своју ћерку, њу сам оставила да ме чека“
Игор Кушић завршио школовање на Високим студијима безбједности и одбране Републике Србије Игор Кушић завршио школовање на Високим студијима безбједности и одбране Републике Србије
Осумњичени за терористичко удруживање бранио се ћутањем на саслушању Осумњичени за терористичко удруживање бранио се ћутањем на саслушању
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  6h 11m
  0
 • Освештани темељи Цркве Свете великомученице Марине
  23h 6m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  8h 48m
  0
 • Да ли знате колико струје троши вентилатор?
  23h 42m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  11h 50m
  0