Сутра обиљежавање Дана бораца и почетка Првог српског устанкa

13.02.2021. 10:01
0
ИЗВОР: СРНА

У Вишеграду ће сутра бити обиљежено 217 година од почетка Првог српског устанка и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су живот дала 23.184 припадника Војске Републике Српске.

У 10.30 часова у манастиру Добрун биће служен парастос погинулим српским устаницима, а у 11.00 часова положени вијенци и цвијеће на споменик вожду Карађорђу.

Делегације ће у 12.00 часова положити цвијеће на централни споменик браниоцима Републике Српске на вишеградском Тргу палих бораца.

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, најављено је из ресорног министарства.

Из парламента Српске је најављено присуство делегације Народне скупштине Републике Српске у којој су народни посланици Перо Петровић, Љубиша Крунић и Александар Главаш.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало и сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године учествовао је 215.671 припадник Војске Републике Српске, а погинула су 23.184 борца.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Из Министарства су навели да ће догађај бити обиљежен уз поштовање закључка Републичког штаба за ванредне ситуације, којим је забрањено окупљање више од 50 лица на јавном мјесту. 

Коментари 0
Повезане вијести
ОБО „Илиџански борац“ сутра обиљежава Дан бораца Борачке организације Републике Српске ОБО „Илиџански борац“ сутра обиљежава Дан бораца Борачке организације Републике Српске
На Кули Београд оживљено сјећање на вожда Карађорђа Петровића (ВИДЕО) На Кули Београд оживљено сјећање на вожда Карађорђа Петровића (ВИДЕО)
Дан када је започела Српска револуција Дан када је започела Српска револуција
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 12m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    21h 26m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 16m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    11h 41m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    17h 14m
    0