Sutra obilježavanje Dana boraca i početka Prvog srpskog ustanka

13.02.2021. 10:01
0
IZVOR: SRNA

U Višegradu će sutra biti obilježeno 217 godina od početka Prvog srpskog ustanka i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su život dala 23.184 pripadnika Vojske Republike Srpske.

U 10.30 časova u manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim srpskim ustanicima, a u 11.00 časova položeni vijenci i cvijeće na spomenik voždu Karađorđu.

Delegacije će u 12.00 časova položiti cvijeće na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na višegradskom Trgu palih boraca.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Iz parlamenta Srpske je najavljeno prisustvo delegacije Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj su narodni poslanici Pero Petrović, Ljubiša Krunić i Aleksandar Glavaš.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a poginula su 23.184 borca.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Iz Ministarstva su naveli da će događaj biti obilježen uz poštovanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije, kojim je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu. 

Komentari 0
Povezane vijesti
OBO „Ilidžanski borac“ sutra obilježava Dan boraca Boračke organizacije Republike Srpske OBO „Ilidžanski borac“ sutra obilježava Dan boraca Boračke organizacije Republike Srpske
Na Kuli Beograd oživljeno sjećanje na vožda Karađorđa Petrovića (VIDEO) Na Kuli Beograd oživljeno sjećanje na vožda Karađorđa Petrovića (VIDEO)
Dan kada je započela Srpska revolucija Dan kada je započela Srpska revolucija
Najčitanije
 • Udario djevojku, izletio go iz kuće pa propao u podrum i poginuo
  7h 7m
  0
 • Tradicionalna moba kosača kod Vaskovića (VIDEO)
  9h 44m
  0
 • Uhapšen pomagač teroriste Fatona Hajrizija
  12h 46m
  0
 • Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
  9h 55m
  0
 • Danas Sveti Prokopije
  12h 50m
  0