Сутра почиње манифестација "4. август - да се не заборави"

20.07.2023. 12:05
0
ИЗВОР: katera.news

Општинска борачка организација "Илиџански борац" из Источне Илиџе организује од сутра до 6. августа манифестацију "4. август - да се не заборави 2023" у знак сјећања на дане одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након литургије која ће бити служена сутра од 9.00 часова у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима, учесници "Марша одбране" ће у 10.30 часова кренути ка Илињачи.

Илињача је у минулом рату имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линије одбране Илиџе.

У петак, 4. августа, у 9.00 часова у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима биће служена Света литургија, након ћега ће услиједити полагање цвијећа испред спомен-капеле, као и пријем породица погинулих бораца и гостију у Парохијском дому.

У 10.00 часова је планирано полагање цвијећа на спомен-крстове у Грлици, Црквицама и Кули.

Истог дана, у 18.00 часова биће одиграна финална утакмица породице Војковића – СЦ Војковићи, док ће у 19.00 часова бити одржан „Крос одбране“ (Крупац – Грлица – СЦ  Војковићи).

Манифестација се завршава у недјељу, 6. августа, финалом утакмицом, која је планирана у 19.30 часова, док ће у 20.30 часова бити уприличена додјела признања и захвалница.

Четвртог августа 1992. године у раним јутарњим часовима почео је напад на Војковиће, Грлицу и Крупац, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера непријатељских снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Одбраном ове територије сачувана је комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска.

Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а тешко рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде, док је у току Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју укупно страдало 217 бораца.

За одбрану вјековне српске земље и народа своје животе је дало седам српских јунака: Берибака Тихомир, Божовић Мирко, Крстовић Момчило, Мијовић Мирко, Нинковић Радивоје, Симанић Василије и Шеховац Милинко.

Свједоци тих дешавања једнодушни су у оцјени да је ријеч о херојској одбрани српских насеља и становништва тадашњег Српског Сарајева.

“Марш одбране Војковићи – Илињача” израз је жеље да се покаже да су српски борци и српско становништво само бранили своје домове и породице како не би постали жртве муслиманских оружаних снага, као и прилика да се младима пренесе истина о историјским данима 1992. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 49m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    5h 13m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    3h 28m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    19h 57m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    5h 7m
    0