Sutra počinje manifestacija "4. avgust - da se ne zaboravi"

20.07.2023. 12:05
0
IZVOR: katera.news

Opštinska boračka organizacija "Ilidžanski borac" iz Istočne Ilidže organizuje od sutra do 6. avgusta manifestaciju "4. avgust - da se ne zaboravi 2023" u znak sjećanja na dane odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon liturgije koja će biti služena sutra od 9.00 časova u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, učesnici "Marša odbrane" će u 10.30 časova krenuti ka Ilinjači.

Ilinjača je u minulom ratu imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže.

U petak, 4. avgusta, u 9.00 časova u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima biće služena Sveta liturgija, nakon ćega će uslijediti polaganje cvijeća ispred spomen-kapele, kao i prijem porodica poginulih boraca i gostiju u Parohijskom domu.

U 10.00 časova je planirano polaganje cvijeća na spomen-krstove u Grlici, Crkvicama i Kuli.

Istog dana, u 18.00 časova biće odigrana finalna utakmica porodice Vojkovića – SC Vojkovići, dok će u 19.00 časova biti održan „Kros odbrane“ (Krupac – Grlica – SC  Vojkovići).

Manifestacija se završava u nedjelju, 6. avgusta, finalom utakmicom, koja je planirana u 19.30 časova, dok će u 20.30 časova biti upriličena dodjela priznanja i zahvalnica.

Četvrtog avgusta 1992. godine u ranim jutarnjim časovima počeo je napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera neprijateljskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Odbranom ove teritorije sačuvana je kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a teško ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.

Za odbranu vjekovne srpske zemlje i naroda svoje živote je dalo sedam srpskih junaka: Beribaka Tihomir, Božović Mirko, Krstović Momčilo, Mijović Mirko, Ninković Radivoje, Simanić Vasilije i Šehovac Milinko.

Svjedoci tih dešavanja jednodušni su u ocjeni da je riječ o herojskoj odbrani srpskih naselja i stanovništva tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

“Marš odbrane Vojkovići – Ilinjača” izraz je želje da se pokaže da su srpski borci i srpsko stanovništvo samo branili svoje domove i porodice kako ne bi postali žrtve muslimanskih oružanih snaga, kao i prilika da se mladima prenese istina o istorijskim danima 1992. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice” Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    22h 46m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    22h 53m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    19h 35m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    14h 13m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    14h 45m
    0