Сутра почиње откуп поврћа у Српској

10.08.2020. 08:40
0
ИЗВОР: СРНА

Откуп поврћа у Републици Српској, који ће обезбиједити Влада, почиње сутра, а очекује се да би могло да се збрине до 20 хиљада тона, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

Пашалић је истакао да су стимулисали становништво да у вријеме епидемије вируса корона засије више површина, те да није фер сада их оставити и не откупити вишкове који су се створили.

Он је подсјетио да су се одазвале највеће компаније попут "Саве", Витаминке", али и неколико мањих и очекују да ће успјети да откупе 11 хиљада тона поврћа.

Покушаће, додао је, да се стимулише извоз одређене количине, тако да би неких до 20 хиљада тона поврћа могло да буде збринуто.

За то ће бити издвојено два милиона КМ, а Пашалић је напоменуо да то нису средства из Аграрног, већ из Компензационог фонда што сматра веома добрим, јер све што је договорено раније за произвођаче остаје на том ниову.

Када је ријеч о откупу товних јунади и свиња, који је почео 3. августа, Пашалић је навео да су већ наредног дана преузета прва грла од домаће прерађивачке индустрије и очекивања су да ће бити откупљено до 6.000 јунади и 10.000 свиња.

- Пројектоване су мјере до краја октобра, најнижа цијена откупа је 3,8 КМ живе ваге за јунад и 2,8 КМ за свиње - рекао је за "РТРС" Пашалић и додао да се домаћи прерађивачи на тај начин стимулишу да не купују месо у другим земљама.

Пашалић је истакао су подстицаји за пшеницу 3,9 милиона КМ, да ће по хектару бити исплаћено произвођачима по 300 КМ, што би ускоро требало да почне и буде завршено до краја августа.

- Има интереса за нашу пшеницу, јављају се из Турске, спрема се за извоз - додао је Пашалић.

Он је указао да је била рекордна година, да су произвођачи задовољни и приносом и откупном цијеном.

Ово је, како је истакао, једна од најроднијих година уназад десет година и када је ријеч о приносима кукуруза и соје.

Пашалић је напоменуо да је у функцији сајт "плодовисела.цом", односно интерент платформа за промоцију пољопривредних производа и произвођача Републике Српске.

Он је појаснио да путем тог сајта потрошачи могу да нађу домаћи производ, а произвођачи да се ту региструју без икаквих трошкова.

Коментари 0
Повезане вијести
Палата Републике освијетљена у част српских теквандоисткиња Палата Републике освијетљена у част српских теквандоисткиња
Школарина за студенте у Српској остаје иста Школарина за студенте у Српској остаје иста
Закон о оснивању алиментационог фонда иде пред посланике Српске Закон о оснивању алиментационог фонда иде пред посланике Српске
Најчитаније
 • Незгода у Дечанској улици, аутомобил откинуо стуб уличне расвјете
  7h 5m
  0
 • Ухапшена лица због крађе у Источном Новом Сарајеву
  19h 7m
  0
 • Минималац у Српској 650 КM
  13h 20m
  0
 • Да ли се некадашњи гигант дефинитивно гаси?
  15h 9m
  0
 • Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку
  14h 46m
  0