Сутра почиње Великогоспојински пост

13.08.2019. 08:56
0
ИЗВОР: СРНА

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који се слави 28. августа.
Великогоспојински пост увијек почиње на Свете мученике Макавеје 14. августа и траје 14 дана. Установљен је у славу Успенија Пресвете Богородице, када се обиљежава дан када се Богородица успела на небо. 

Пост у хришћанству не значи само одрицање од мрсне хране и пића, већ првенствено има духовну димензију и огледа се у уздржавању од рђавих мисли, ријечи и дјела, те појачању молитава и чињењу добрих дјела. 

Током овог поста за исхрану се користи биљна храна припремљена на води, осим суботе и недеље када је дозвољена употреба уља и вина. Риба се у току овог поста једе само на празник Преображења Господњег, 19. августа по новом календару. 

Некада су током овог поста, који се убраја у строге постове, биле забрањене јавне приредбе и спектакли. 

Осим једнодневних постова, сваке сриједе и петка, и осим месопусних седмица, те празника Усјековања главе Светог Јована Крститеља и Крстовдана, Српска православна црква прописује четири велика поста међу којима су, поред Великогоспојинског, Велики или Часни пост, Божићни и Петровски. 

Коментари 0
Повезане вијести
Оливера Јовановић са Сокоца нови главни и одговорни уредник "Православља" Оливера Јовановић са Сокоца нови главни и одговорни уредник "Православља"
Патријарх Порфирије: У овоземаљском животу ништа не бива без воље божије Патријарх Порфирије: У овоземаљском животу ништа не бива без воље божије
Данас Велика Госпојина Данас Велика Госпојина
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    19h 49m
    2
  • Данас Марковдан
    8h 7m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    4h 25m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    23h 49m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    3h 41m
    0