Сутра референдум у Србији о промјени Устава

15.01.2022. 19:51
0
ИЗВОР: СРНА

У Србији ће сутра бити одржан референдум о промјенама Устава Србије у дјелу који се односи на правосуђе.

Изјашњавање грађана ће се спровести од 7.00 часова ујутру до 20.00 увече.

Питање на које ће се одговарати са "да" или "не", гласи : "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава?".

Прије расписивања референдума усвојен је закон који брише цензус, како је то и одређено Уставом из 2006. године, а подразумијева да је промјена устава усвојена ако је за то гласала већина изашлих бирача.

Влада је као разлог за усвајање Акта о промјени Устава навела и јачање владавине права као услова за даље евроинтеграције.

Творци амандмана за промјену Устава су као главну предност, у односу на садашња рјешења, навели да се избор судија и тужилаца "сели" из Народне скупштине у најважнија судска и тужилачка тијела.

У састав Високог савета судства и Високог савета тужилаштва, осим судија и тужилаца, улазе, као нова категорија, "истакнути правници" који се бирају у Народној скупштини.

У њиховом саставу више неће бити предсједник скупштинског Одбора за правосуђе, али у Високом савету тужилаштва остаје министар правде, за разлику од Високог савета судства.

Тужилаштво је и у садашњем Уставу наведено као самостални државни орган, не и независно.

Акт о промјени Устава који је потврђен на републичком референдуму ступа на снагу када га прогласи Скупштина Србије.

Републичка изборна комисија утврдила је да у Србији тренутно има 6.510.323 бирача за све јединице локалне самоуправе и на свим мјестима.

Србима на КиМ забрањено да се изјасне на референдуму о промјенама Устава Србије

Скупштина самопроглашеног Косова усвојила је данас Резолуцију о забрани организовања-одржавања референдума о уставним промјенама који се сутра одржава у Србији.

За Резолуцију је гласало 76 посланика радикалног албанског покрета "Самоопредјељење", Демократског савеза Косова, Алијансе за будућност Косова и посланика из мањинских заједница, један посланик био је уздржан, а 10 посланика Српске листе и Демократске партије Косова нису присуствовали гласању.

Предсједник парламента самопроглашеног Косова Глаук Коњуфца рекао је да изгласана Резолуција значи подршку Одлуци привремене Владе Косова да се не дозволи отварање гласачких мјеста у српским срединама на Косову и Метохији.

Скупштина је прихватила да "сви заинтересовани грађани Косова право гласа могу искористити путем поште или гласањем у Канцеларији за везу Београда у Приштини".

Посланици Српске листе нису учествовали у расправи и гласању о Резолуцији.

Предсједник групе посланика Српске листе Игор Симић оцијенио је да је круна недјела према Србима на Косову и Метохији забрана да се изјасне на референдуму о промјенама Устава Србије

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 54m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 46m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 37m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    16h 22m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    7h 29m
    4