Sutra referendum u Srbiji o promjeni Ustava

15.01.2022. 19:51
0
IZVOR: SRNA

U Srbiji će sutra biti održan referendum o promjenama Ustava Srbije u djelu koji se odnosi na pravosuđe.

Izjašnjavanje građana će se sprovesti od 7.00 časova ujutru do 20.00 uveče.

Pitanje na koje će se odgovarati sa "da" ili "ne", glasi : "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava?".

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to i određeno Ustavom iz 2006. godine, a podrazumijeva da je promjena ustava usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

Vlada je kao razlog za usvajanje Akta o promjeni Ustava navela i jačanje vladavine prava kao uslova za dalje evrointegracije.

Tvorci amandmana za promjenu Ustava su kao glavnu prednost, u odnosu na sadašnja rješenja, naveli da se izbor sudija i tužilaca "seli" iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tijela.

U sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, osim sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, "istaknuti pravnici" koji se biraju u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsjednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva.

Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

Akt o promjeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Skupština Srbije.

Republička izborna komisija utvrdila je da u Srbiji trenutno ima 6.510.323 birača za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mjestima.

Srbima na KiM zabranjeno da se izjasne na referendumu o promjenama Ustava Srbije

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je danas Rezoluciju o zabrani organizovanja-održavanja referenduma o ustavnim promjenama koji se sutra održava u Srbiji.

Za Rezoluciju je glasalo 76 poslanika radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje", Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i poslanika iz manjinskih zajednica, jedan poslanik bio je uzdržan, a 10 poslanika Srpske liste i Demokratske partije Kosova nisu prisustvovali glasanju.

Predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Glauk Konjufca rekao je da izglasana Rezolucija znači podršku Odluci privremene Vlade Kosova da se ne dozvoli otvaranje glasačkih mjesta u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Skupština je prihvatila da "svi zainteresovani građani Kosova pravo glasa mogu iskoristiti putem pošte ili glasanjem u Kancelariji za vezu Beograda u Prištini".

Poslanici Srpske liste nisu učestvovali u raspravi i glasanju o Rezoluciji.

Predsjednik grupe poslanika Srpske liste Igor Simić ocijenio je da je kruna nedjela prema Srbima na Kosovu i Metohiji zabrana da se izjasne na referendumu o promjenama Ustava Srbije

Komentari 0
Povezane vijesti
Ne prijeti epidemija majmunskih boginja Ne prijeti epidemija majmunskih boginja
NATO odgovorio na tužbe oboljelih od kancera kao posljedice bombardovanja NATO odgovorio na tužbe oboljelih od kancera kao posljedice bombardovanja
Osnovna škola "Srbija" proslavila 13. rođendan Osnovna škola "Srbija" proslavila 13. rođendan
Najčitanije
 • Sokočani uhašeni zbog teške krađe
  17h 18m
  2
 • Upozorenje na nevrijeme - apel poljoprivrednicima
  12h 47m
  0
 • SIPA: Uhapšena jedna osoba zbog prevara u službi
  15h 49m
  1
 • Dojave o bombama širom Sarajeva
  17h 30m
  0
 • Trideset godina od kako su Vukašinoviće ubile komšije
  12h 52m
  2