Швајцарци најбогатији

16.08.2023. 17:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Швајцарци су најбогатији људи на свијету - показује годишња анализа имовине домаћинстава у цијелом свијету, коју објављује банка "Кредит Свис".

Сваки одрасли Швајцарац у 2022. години просјечно је посједовао 685.000 америчких долара, што укључује финансијске залихе и некретнине.

Усљед дионичких курсева, вриједност имовине пала је за око 13.000 долара у задњих годину дана, али су Швајцарци и даље најбогатији на свијету.

Друго мјесто на попису најбогатијих заузели су Американци са просјечним иметком у висини од 551.000 долара, а слиједе становници Хонгконга, Аустралије и Данске.

"Algemajne cajtung" преноси ове податке и наводи да су Швајцарци три пута богатији од Нијемаца, чија се просјечна имовина процјењује на 256.000 долара.

Економски аналитичари то објашњавају чињеницом да је Швајцарска остала нетакнута у два свјетска рата, али и ефикасним пензионим системом.

Богатство Швајцарске огледа се и у чињеници да у њој живи 1,1 милион милионера.

Аутори анализе процјењују да ће глобална имовина у идућих пет година бити повећана за 38 одсто на 629 билиона долара, те да би се број милионера могао повећати на 86 милиона у свијету са садашњих 59,4 милиона.

Глобални тренд показује да се вриједност имовине смањује у Европи, Сјеверној Америци и Азији, док расте у Латинској Америци, углавном због курсних кретања.

Коментари 0
Повезане вијести
Посланици одобрили забрану истицања кукастог крста Посланици одобрили забрану истицања кукастог крста
У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО) У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
Држављанин Србије украо Пикасову слику у Швајцарској па је продао на пијаци за 150 евра Држављанин Србије украо Пикасову слику у Швајцарској па је продао на пијаци за 150 евра
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 6m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 50m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 35m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 34m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 40m
    0