Švajcarci najbogatiji

16.08.2023. 17:22
0
IZVOR: srna.rs

Švajcarci su najbogatiji ljudi na svijetu - pokazuje godišnja analiza imovine domaćinstava u cijelom svijetu, koju objavljuje banka "Kredit Svis".

Svaki odrasli Švajcarac u 2022. godini prosječno je posjedovao 685.000 američkih dolara, što uključuje finansijske zalihe i nekretnine.

Usljed dioničkih kurseva, vrijednost imovine pala je za oko 13.000 dolara u zadnjih godinu dana, ali su Švajcarci i dalje najbogatiji na svijetu.

Drugo mjesto na popisu najbogatijih zauzeli su Amerikanci sa prosječnim imetkom u visini od 551.000 dolara, a slijede stanovnici Hongkonga, Australije i Danske.

"Algemajne cajtung" prenosi ove podatke i navodi da su Švajcarci tri puta bogatiji od Nijemaca, čija se prosječna imovina procjenjuje na 256.000 dolara.

Ekonomski analitičari to objašnjavaju činjenicom da je Švajcarska ostala netaknuta u dva svjetska rata, ali i efikasnim penzionim sistemom.

Bogatstvo Švajcarske ogleda se i u činjenici da u njoj živi 1,1 milion milionera.

Autori analize procjenjuju da će globalna imovina u idućih pet godina biti povećana za 38 odsto na 629 biliona dolara, te da bi se broj milionera mogao povećati na 86 miliona u svijetu sa sadašnjih 59,4 miliona.

Globalni trend pokazuje da se vrijednost imovine smanjuje u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji, dok raste u Latinskoj Americi, uglavnom zbog kursnih kretanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poslanici odobrili zabranu isticanja kukastog krsta Poslanici odobrili zabranu isticanja kukastog krsta
U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO) U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO)
Državljanin Srbije ukrao Pikasovu sliku u Švajcarskoj pa je prodao na pijaci za 150 evra Državljanin Srbije ukrao Pikasovu sliku u Švajcarskoj pa je prodao na pijaci za 150 evra
Najčitanije
 • Prijeti li kamenolom u Kijevu da blokira put ka Hercegovini?
  15h 47m
  0
 • Osuđen na 12 godina za ubistvo u Sokocu
  20h 12m
  2
 • Otvoren „Akordeon art plus" u Istočnom Sarajevu
  13h 8m
  1
 • Policija o drami u sarajevskoj školi: Dva učenika izbodena, treći osnovac uhapšen
  15h 50m
  0
 • Anastasija Đorđić učenik generacije Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“
  16h 59m
  0