Свака четврта млада особа зависна од паметног телефона

30.11.2019. 10:58
0
ИЗВОР: Srna

Свака четврта млада особа, односно у просјеку 23 одсто дјеце и омладине, зависна је од паметног телефона, показали су резултати најновијег истраживања.

Зависност од паметног телефона, која укључује нервозу када телефон није доступан или занемаривање важних активности, има штетан утицај на ментално здравље.

Највећи број зависника су дјевојке од 17 до 19 година, наводи се у истраживању, објавио је Јуроњуз.

– Наша анализа показала је посљедице не само прекомјерног кориштења, већ дисфункционалне употребе телефона. Утврдили смо повезаност овог понашања и погоршаног менталног здравља – рекао је један од аутора истраживања Бен Картер са Института за психијатрију, психологију и неурологију при Кингс колеџу у Лондону.

Код особа које су зависне од телефона примјећена је повећана депресија, анксиозност и стрес, а имају и проблема са спавањем.

Многи проблематични корисници кажу да највећи дио времена проводе на друштвеним мрежама.

Аутори сматрају да је потребно да се јавност упозна са овим проблемом, јер ће паметне телефоне користити и наредне генерацијем.

Они наводе да још није прецизно утврђено да ли се ради о зависности од самих паметних телефона или апликација које користе, те указују на потребу да се изврше додатна истраживања да би се утврдиле потенцијалне посљедице по ментално здравље будућих младих генерација.

Научници су анализирали 41 студију, објављене од 2011. године, а обухватиле су 4.871 тинејџера и младу особу из Азије, Европе и Америке.

Коментари 0
Повезане вијести
Друштвене мреже проузрокују усамљеност и депресију? Друштвене мреже проузрокују усамљеност и депресију?
Дописивао се са преварантом мислећи да је жена и остао без 3.500 КМ Дописивао се са преварантом мислећи да је жена и остао без 3.500 КМ
Дјеца и млади људи жртве менталних болести Дјеца и млади људи жртве менталних болести
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    9h 23m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    9h 55m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    5h 6m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    10h 4m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    13h 11m
    0