Сваки шести радник у Српској злоупотријебио боловање

12.09.2022. 09:49
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У 24 случаја од провјерених 135 захтјева утврђено је да боловања радника нису била у складу с правилником који регулише ову област, потврђено је за "Независне новине" у Фонду здравственог осигурања (ФЗО) РС.

Како су навели из овог фонда, у овој години им се 70 послодаваца обратило са захтјевом за провјеру оправданости боловања, а утврђене неправилности односе се, између осталог, на то да је радник на боловању био дуже него што предвиђа правилник или осигураници нису на вријеме упућени на првостепену комисију за оцјену боловања.

Наиме, од марта ове године у примјени је нови Правилник о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад који је донесен како би се унаприједила ова област, укључујући и контролу боловања.

Поред унапређења контроле боловања, правилником се настојало да се поједностави процедура прописивања боловања, посебно за најосјетљивије категорије друштва.

- Једна од новина овог правилника је та што је уз ранију могућност да послодавац затражи провјеру оправданости боловања, омогућено и да послодавац који сумња у оправданост боловања Фонду може да поднесе захтјев и за ванредну оцјену боловања осигураног лица, односно радника. На основу тог захтјева првостепена комисија за боловање позива осигураника и спроводи ванредну оцјену привремене неспособности за рад - наводе из Фонда.

Како истичу, од почетка примјене новог правилника, тачније од 1. марта, укупно се 27 послодаваца обратило Фонду за ванредну оцјену боловања и то за 38 радника.

- Од тог броја, за 27 радника је спроведена ванредна оцјена боловања, док је за остале процес оцјене и позивања радника на ванредну оцјену у току и од тог броја чак за њих 16 је утврђено да су способни за рад и они су враћени на посао. За 11 радника је потврђена раније дата оцјена, односно њихово боловање је настављено - наводе из Фонда.

Како су објаснили, ванредне оцјене боловања није могуће тражити за раднике који се тренутно не налазе на боловању, већ су боловање користили некада раније и сада већ раде, будући да су имали и таквих захтјева за ванредне оцјене од стране појединих послодаваца. Такође, послодавци су уз захтјев дужни навести разлоге или доставити доказ због чега сумњају да је боловање радника неоправдано.

Наводе да је у првих шест мјесеци ове године у просјеку мјесечно било 21.400 случајева боловања, док је прошле године мјесечни просјек био око 21.500 случајева.

- Фонд надокнађује плату за боловања која су дужа од 30 дана, а трошак за шест мјесеци ове године је износио 6,5 милиона КМ и мањи је у односу на трошак за исти период прошле године за 1,1 милион КМ или 14% одсто - наводе из Фонда.

Како је за "Независне новине" рекао предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић, примјеном новог правилника више се контролишу доктори него радници.

- Примјеном новог правилника подиже се озбиљност одобравања боловања. Наравно да проблема има и да ће их бити, али ово је показатељ да се иде у правом смјеру - рекао је Тривић.

Аутор: Дијана Петрушић

Коментари 0
Повезане вијести
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 52m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 8m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    6h 24m
    3
  • Данас Марковдан
    13h 34m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    4h 46m
    0