Свакога дана 85 саобраћајки у БиХ

03.04.2023. 09:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У 2022. години у БиХ забиљежена је укупно 31.321 саобраћајна незгода, што практично значи да се свакога дана током прошле године на путевима догодило више од 85 саобраћајки.

Забрињавајући подаци додатно добијају на тежини ако се зна да је скоро четвртина тих незгода имала за посљедицу повреде или смрт учесника у саобраћају.

Из Сектора за информисање и документацију Босанскохерцеговачког ауто-мото клуба (СИД БИХАМК) саопштили су да је број незгода на друмовима у БиХ у прошлој години већи за више од 1.000 него 2021. године.

- У складу са прикупљеним статистичким подацима од надлежних институција (ФУП, кантонална МУП, МУП РС и МУП Брчко дистрикта), на босанскохерцеговачким путевима у 2022. години догодила се 31.321 саобраћајна незгода, од чега је 21.209 саобраћајних незгода забиљежена у ФБиХ, док је у Републици Српској 9.894 - навели су из БИХАМК-а.

- Током протекле године регистроване су 1.083 незгоде више у односу на 2021. годину, што је повећање укупног броја саобраћајних незгода за 3,45 одсто. Број саобраћајних незгода са погинулим/повријеђеним лицима је повећан за 299, а када су у питању саобраћајне незгоде са материјалном штетом, у протеклој години регистроване су 784 незгоде више у односу на 2021. годину - кажу из БИХАМК-а, додајући да је потпуно јасно да је прекинут тренд смањења саобраћајних незгода у БиХ који је започео 2017. године.

Појашњавају узроке и посљедице овакво лоше ситуације на терену, из БИХАМК-а кажу да је велики број саобраћајних незгода на путевима у БиХ резултат непоштовања саобраћајних правила и прописа, ниског нивоа саобраћајне културе и већег броја учесника у саобраћају.

- Непрописна брзина и брзина неприлагођена условима на путевима су један од најчешћих узрока изазивања саобраћајних незгода. Након тога, слиједе саобраћајне незгоде настале под утицајем алкохола и других опојних средстава, затим незгоде које су резултат недозвољених радњи возилом у саобраћају те остали узроци који подразумијевају непоштивање саобраћајне сигнализације - истичу из БИХАМК-а.

У разлоге се, иако у мањем проценту, убрајају и техничка неисправност возила, оштећење пута, непрописно скретање...

Никола Ћопић, инжењер за безбједност саобраћаја, каже за "Независне новине" да подаци, нажалост, нису изненађујући, јер је прије свега у БиХ повећан број регистрованих возила.

- Само у дијелу који покрива ПУ Бањалука, скоро је па удуплан број регистрованих возила. Све је већи степен моторизације и то нам говори каква је навика људи. Ми у вези с питањем саобраћајног образовања готово ништа не радимо. Када се поредимо са земљама у Европи, видимо да они имају значајне едукације, чак и током основног образовања. Ви знате да је мало конкретније саобраћајно образовање овдје тек када се полаже за мопед, а имамо бициклисте који су учесници у саобраћају од 12 године, а не знају основна правила саобраћаја - истиче Ћопић.

Са друге стране, он наглашава да у БиХ влада погрешна перцепција, а то је да је улагање у безбједност саобраћаја трошак.

- Мора да се зна да је улагање у безбједност саобраћаја искључиво инвестиција, а никако трошак. А још бих напоменуо једну ствар. Нажалост, Република Српска због посљедица саобраћајних незгода годишње губи око 170 милиона КМ, што је око три одсто БДП-а - поручио је Ћопић.

Коментари 0
Повезане вијести
Возач камиона погинуо у судару са аутобусом Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    17h 37m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    23h 10m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    3h 10m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    17h 47m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    3h 16m
    0