„Сватовско гробље” на Моринама проглашено културним добром од великог значаја

28.04.2022. 09:24
0
ИЗВОР: istokrs.com

Средњовјековна некропола стећака „Сватовско гробље“ Морине у општини Невесиње, проглашена је непокретним културним добром од великог значаја.

Овом одлуком утврђена је врста културног добра, границе заштићене околине са укупном површином заштићене зоне, те мјере заштите, одржавања и коришћења културног добра и његове околине.

Некропола „Сватовско гробље“ налази се у мјесту Морине, двадесетак километара сјевероисточно од Невесиња и броји 59 стећака, који су клесани од кречњака доброг квалитета.

Осим великог броја украса, фигуралних представа, оригиналних сцена турнира и лова, оно по чему је ова некропола посебно значајна јесу народна предања испреплетена око ње, која на свјетло дана износе нематеријалну димензију средњовјековне сепулкларне баштине.

Коментари 0
Повезане вијести
Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару
Невесињка Кристина Томовић: Школа па све остало Невесињка Кристина Томовић: Школа па све остало
Невесињски шампиони једини ученици четвртог разреда у подручној школи (ВИДЕО) Невесињски шампиони једини ученици четвртог разреда у подручној школи (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 15m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 7m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 58m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 43m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 50m
    4