„Svatovsko groblje” na Morinama proglašeno kulturnim dobrom od velikog značaja

28.04.2022. 09:24
0
IZVOR: istokrs.com

Srednjovjekovna nekropola stećaka „Svatovsko groblje“ Morine u opštini Nevesinje, proglašena je nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja.

Ovom odlukom utvrđena je vrsta kulturnog dobra, granice zaštićene okoline sa ukupnom površinom zaštićene zone, te mjere zaštite, održavanja i korišćenja kulturnog dobra i njegove okoline.

Nekropola „Svatovsko groblje“ nalazi se u mjestu Morine, dvadesetak kilometara sjeveroistočno od Nevesinja i broji 59 stećaka, koji su klesani od krečnjaka dobrog kvaliteta.

Osim velikog broja ukrasa, figuralnih predstava, originalnih scena turnira i lova, ono po čemu je ova nekropola posebno značajna jesu narodna predanja isprepletena oko nje, koja na svjetlo dana iznose nematerijalnu dimenziju srednjovjekovne sepulklarne baštine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladi Mostarci i Nevesinjci očistili pravoslavna groblja u Mostaru Mladi Mostarci i Nevesinjci očistili pravoslavna groblja u Mostaru
Nevesinjka Kristina Tomović: Škola pa sve ostalo Nevesinjka Kristina Tomović: Škola pa sve ostalo
Nevesinjski šampioni jedini učenici četvrtog razreda u područnoj školi (VIDEO) Nevesinjski šampioni jedini učenici četvrtog razreda u područnoj školi (VIDEO)
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    9h 43m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    10h 58m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    16h 49m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    15h 16m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 8m
    0