Све спремно за марш "Стазом егзодуса"

09.09.2022. 17:16
2
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је да је све спремно за сутрашњи марш "Стазом егзодуса", те да се нада да ће протећи мирно упркос најављеним провокацијама бошњачких удружења.

Благојевић каже да је од службеника полицијских станица у Лукавцу и Завидовићима обавијештен да ће обезбјеђивати сутрашњу манифестацију, коју Завидовићани организују у знак сјећања на 27 година од страдања и прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Он је за Срну подсјетио да су бошњачка удружења раније позвала суграђане преко друштвених мрежа сутра на дефиле аутомобилима са ратним заставама такозване Армије БиХ, што сматра још једном првокацијом у низу, за коју се нада да ће бити онемогућена.

Благојевић је напоменуо да Срби, који су некада живјели на том подручју, сваког 10. септембра организују марш "Стазом егзодуса", са којег већ 15 година позивају оне који знају да кажу гдје су тијела 129 несталих Срба са тог подручја, као и да одговорни за стравичне злочине буду санкционисани.

Он је поновио да се Срби уздражавају од тензија и показују разумност, па учесници завршавају марш "Стазом егзодуса" код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, а не у Возући, гдје им је забрањено.

Благојевић је навео да им је забрањено јер тамо истовремено Бошњаци, без икаких основа, прослављају некакво ослобађање Возуће од старосједилаца Срба, који су до 10. септембра 1995. године вијековима били већинско становништво.

У оквиру обиљежавања 27 година од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена, сутра ће бити одржан Марш "Стазом егзодуса" у организацији Завичајног удружења Завидовићана из Добоја.

Марш "Стазом егзодуса" почеће у 8.00 часова у Тумарама на Озрену послије литургије у Цркви Свете Тројице.

Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи.

Ријеч о камионском путу који иде правцем Бријесница Горња, Кврга, Малчићи, Боровци, Лозна, Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

Учесници марша ће се између 14.00 и 15.00 часова окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста, који су подигнути у знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ел Босна".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће, окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започетог 1992. године.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Krle 09.09.2022. 19:46
    Još fukare iz tih udruženja ne dozvoljavaju stradalim Srbima da obilježe svoje teško stradanje, progon i egzodus. Bošnjacima ne odgovara istina da su Srbi etnički očišćeni iz Zeničke regije, ubijani na svojim vjekovnim ognjištima na kojima više nema ko da živi. I sa takvim graditi bilo kakav suživot i očekivati toleranciju je čista iluzija i utopija. Neka im Bog sudi za teška,nekažnjena zlodjela, pogotovo kako su zarobljenim vojnicima i civilima ritualno odsjecali glave, skrnavili posmrtne ostatke zaklanih i ubijenih. To se nikad ne smije zaboraviti, ako mislimo da živimo kao ljudi i da se vječno sjećamo svojih nevino stradalih žrtava.
  • Generic placeholder image
    Pero 09.09.2022. 18:18
    Gamad poturčena, nikada od njih nikakvog dobra.
Повезане вијести
Још нису ухапшени нападачи на српску повратницу у Возући Још нису ухапшени нападачи на српску повратницу у Возући
Старица претучена у Возући упућена на преглед у Зеницу Старица претучена у Возући упућена на преглед у Зеницу
Претучена српска повратница у Возући Претучена српска повратница у Возући
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    22h 24m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    19h 3m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    15h 21m
    7
  • У недјељу на Јасику парастос за погинуле борце ВРС
    23h 14m
    0
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    18h 58m
    1