Све више бескућника у Њемачкој

28.12.2023. 21:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Стручњаци вјерују да њемачка влада нец́е успјети да одржи обецћање о потпуном окончању бескуцћништва у Берлину до 2030. године.

Ситуацију отежавају растуц́и животни трошкови, недостатак стамбеног простора и више цијене смјештаја, које тешко погађају погађају њемачке породице. Ипак, у вријеме Божића хуманитарне организације и волонтери дају све од себе да помогну бескућницима и обезбиједе им донације.

Организација Архе набавља залихе хране за сиромашне породице и дјецу. Када је Архе основан, прије скоро 30 година, у Њемачкој је било 1,2 милиона дјеце у финансијском сиромаштву. Упркос смањењу броја рођених, сиромаштво код дјеце се утростручило и сада је на више од три милиона.

Мајка четворо дјеце Антје Фурштенау рекла је за Euronews да је брине како ће приуштити божиц́не поклоне с обзиром да јој је ове године повец́ана кирија. Она долази у Архе скоро сваки дан са својом дјецом за вријеме ручка.

- Тренутно ми је тешко. Прије два мјесеца сам добила дијагнозу карцинома и нисам могла да наставим посао - рекла је она.

Фурштенау је такође забринута због поскупљења бензина и пита се да ли се исплати ицћи на посао, јер она, као његоватељица, мора да вози.

Излазак из замке сиромаштва за неке људе дјелује готово немогуцће. Оснивач Археа Бернд Сигелков каже да "сиромаштво није само финансијско већ и емоционално". Он је за Euronewsрекао да су многе особе које Архе подржава самохране мајке.

Дјеца су у опасности од изолације када родитељи не могу да им приуште учешће у разним друштвеним активностима, укључујуц́и одлазак у биоскоп са другарима или пријатељима из разреда. Неку дјецу малтретирају јер су "сиромашна" и она на крају одустају, губећи наду да ће постати нешто више од примаоца социјалне помоћи. Сигелков каже да влада треба више да улаже у ову дјецу како би им пружила будуцћност.

Међутим, сиромаштво је видљиво и на улицама. Ове године, према званичним подацима, број бескуц́ника широм Њемачке је значајно порастао. Хладни аутобуси достављају бескућнике у склоништа, гдје им дају топлу храну и врецће за спавање.

Волонтери организације упозоравају да је све већи број бескућника који користе инвалидска колица, а у Берлину постоји само неколико аутобуса опремљених за њихов транспорт на неко топлије мјесто.

Волонтер Матијас Форстер каже да аутобус може да ради без престанка током вечери како температуре падају, и позива људе да не игноришу оне који су на улицама. Ипак, многа склоништа у којима људи могу да преноће се попуне до максимума у року од неколико сати.

- Има премало мјеста у Берлину - рекао је Форстер.

Државна статистика каже да је 57 одсто бескуц́ника са њемачким држављанством приморано да изађе на улице након раскида уговора о закупу стана. Око 25 одсто оних који спавају напољу су жене.

Бивши мајстор за кровове Штефен спава испод моста на истоку Берлина. Каже да га малтретирају и да му млади тапшу и гађају га ватрометом док покушава да заспи. Додаје да су му такође украли ранац и ствари. "Био сам мајстор за кровове 31 годину. Сада имам 51 годину. Хорст, човјек који спава поред мене, има 61. Био је у полицији 20 година," рекао је Штефен.

Ове недјеље, банка хране "Tafel" спаковала је више од 10.000 кеса за оне којима је помоћ највише потребна током божиц́не сезоне, али кажу да влада мора да учини више како би помогла.

Њемачка влада од које се очекује помоћ је и сама у добокој кризи, а према најновијој анкети објављеној у листу "Спиегел" чак 70 одсто испитаника јој је дало негативну оцјену.

Канцелар Олаф Шолц спао је по рангу за 14 процентних поена и заузима 14. мјесто од 20 политичара по позитивном рејтингу.

Чланови "Семафор коалиције", коју чине Шолцова Социјалдемократска партија (СДП), Зелени министарке спољних послова Аналене Бербок и Странка слододних демократа (ФДП) министра финансија Кристијана Линднера, према анкети Института за нове друштвене одговоре (ИНСА), уживају подршку укупну од свега 33 одсто испитаника.

То је за чак 20 процентних поена мање него што у освојили на изборима пре две године.

Стрмоглав пад владајуће коалиције искористила је десничарска популистичка Алтернатива за Њемачку (АфД) која је, како пише "Deutsche Welle", популарнија него икада. Према истраживањима за покрајинске изборе 2024. године у три савезне њемачке државе Бранденбургу, Саској и Тирингији, АфД свуда води у анкетама са 30 одсто подршке и више. Међутим, највећи проблем им је, како наводи њемачки медиј, то што са њима нико не жели у коалицију.

То ипак није спријечило столара Тима Лохнера да постане градоначелник, након што је 17. децембра побиједио на изборима у мјесту Пирна са 39.000 становника, као нестраначки кандидат, којег је предложио АфД.

Коментари 0
Повезане вијести
Леверкузен први пут у историји првак Њемачке Леверкузен први пут у историји првак Њемачке
Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор
Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 29m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 18m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 55m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    18h 0m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 28m
    0