Све више гојазних у Српској, посебно дјеце

20.09.2024. 15:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Гојазност је постала велики проблем у Републици Српској, број гојазних се повећава, посебно д‌јеце, истакнуто је данас у Бањалуци на међународном симпозијуму "Дијабетес, гојазност и кардиометаболичке болести - новине у класификацији, превенцији и терапији".

- Гојазност још не сматрамо болешћу и не реагујемио на вријеме ни у смислу превенције, а ни касније лијечења - рекао је академик Душко Вулић, који је и предсједник Одбора за хроничне незаразне болести Од‌јељења медицинских наука Академије наука и умјетности Републике Српске, гд‌је се одржава семинар.

Вулић је истакао да се дијабетес, гојазност и кардиометаболичке болести могу спријечити ако се на вријеме контролишу фактори ризика.

Дописни члан Академије Сњежана Поповић Пејичић упозорила је да је гојазност пандемија, а не епидемија која је све масовнија и од средине седамдесетих година прошлог вијека све је више гојазних особа.

Она је истакла да је гојазност везана и за настанак 13 врста карцинома.

- Познато је да је гојазност главни фактор ризика за настанак шећерне болести, тако да су у суштини то двије повезане пандемије које се развијају паралелно - рекла је Пејичићева, која је и шеф катедре за интерну медицину Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци.

Она је навела да је један од видова борбе против ове болести и едукација здравствених радника у смислу повећања њиховог нивоа знања, те размјена искустава.

Пејичићева је указала да се на основу података регистра за дијабетес, који је формиран 2002. године, сматра се да је око 90.000 обољелих од дијабетеса у Српској.

Секретар САНУ Небојша Лалић рекао је да нови терапијски агенси процедуре, техничка помагала омогућавају бољи третман шећерне болести.

Лалић је нагласио да лијечење дијабетеса није јефтино, да постоји читав спектар лијекова, али да ова болест ионако "носи" 10 одсто здравственог буџета.

Организатори симпозијума су Од‌јељење медицинских наука Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ и Од‌јељење медицинских наука Српске академије наука и уметности /САНУ/ у сарадњи са Медицинским факултетом Универзитета у Бањалуци и Удружењем за дијабетес, гојазност и кардиометаболичке болести Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Американка се преко сира заљубила у Херцеговину Американка се преко сира заљубила у Херцеговину
Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
Уручене награде "Златна сова" и "Совица" Уручене награде "Златна сова" и "Совица"
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    21h 52m
    0
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    3h 27m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    20h 1m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    8h 42m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    6h 28m
    0