Sve više gojaznih u Srpskoj, posebno djece

20.09.2024. 15:06
0
IZVOR: srna.rs

Gojaznost je postala veliki problem u Republici Srpskoj, broj gojaznih se povećava, posebno d‌jece, istaknuto je danas u Banjaluci na međunarodnom simpozijumu "Dijabetes, gojaznost i kardiometaboličke bolesti - novine u klasifikaciji, prevenciji i terapiji".

- Gojaznost još ne smatramo bolešću i ne reagujemio na vrijeme ni u smislu prevencije, a ni kasnije liječenja - rekao je akademik Duško Vulić, koji je i predsjednik Odbora za hronične nezarazne bolesti Od‌jeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, gd‌je se održava seminar.

Vulić je istakao da se dijabetes, gojaznost i kardiometaboličke bolesti mogu spriječiti ako se na vrijeme kontrolišu faktori rizika.

Dopisni član Akademije Snježana Popović Pejičić upozorila je da je gojaznost pandemija, a ne epidemija koja je sve masovnija i od sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka sve je više gojaznih osoba.

Ona je istakla da je gojaznost vezana i za nastanak 13 vrsta karcinoma.

- Poznato je da je gojaznost glavni faktor rizika za nastanak šećerne bolesti, tako da su u suštini to dvije povezane pandemije koje se razvijaju paralelno - rekla je Pejičićeva, koja je i šef katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Ona je navela da je jedan od vidova borbe protiv ove bolesti i edukacija zdravstvenih radnika u smislu povećanja njihovog nivoa znanja, te razmjena iskustava.

Pejičićeva je ukazala da se na osnovu podataka registra za dijabetes, koji je formiran 2002. godine, smatra se da je oko 90.000 oboljelih od dijabetesa u Srpskoj.

Sekretar SANU Nebojša Lalić rekao je da novi terapijski agensi procedure, tehnička pomagala omogućavaju bolji tretman šećerne bolesti.

Lalić je naglasio da liječenje dijabetesa nije jeftino, da postoji čitav spektar lijekova, ali da ova bolest ionako "nosi" 10 odsto zdravstvenog budžeta.

Organizatori simpozijuma su Od‌jeljenje medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ i Od‌jeljenje medicinskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci i Udruženjem za dijabetes, gojaznost i kardiometaboličke bolesti Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Amerikanka se preko sira zaljubila u Hercegovinu Amerikanka se preko sira zaljubila u Hercegovinu
Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
Uručene nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" Uručene nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    21h 50m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    3h 25m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    19h 59m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    8h 40m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    6h 26m
    0