Свечано отворене 67. „ЕТРАН“ конференција и 10. „ИцЕТРАН“ конференције у Источном Сарајеву (ФОТО)

05.06.2023. 18:42
2
ИЗВОР: katera.news

Овогодишње 67. „ЕТРАН“ конференција 2023. и 10. „ИцЕТРАН“ конференција 2023. данас су свечано отворене у Источном Сарајеву.

Конференције се одржавају у организацији Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић подсјетио је да конференције трају до 8. јуна, као и да су уврштени радови из информационо-комуникационих технолигија.

- Радови се искључиво пишу на енглеском језику и од ове године под техничким спонзорством IEEE организације – навео је Поповић.

Истиче да је Електротехнички факултет уложио велике напоре  да ова конференција буде чланица IEEE” асоцијације, те су на ово постигнуће изузетно успјешни.

- Ми, као факултет из Републике Српске, помогли смо свим нашим братским факултетима у Србији. Јако је важно да се на једној оваквој конференцији објављују квалитетни радови, који пролазе добре рецензије – навео је он.

Како каже, наредни корак је да, као што је „Инфотех“ конференција, и ова буде видљива на „Скопус“ и „Web of Science“ базама.

Поповић истиче да ове године  конференција обухвата око 649 аутора и коаутора из 18 земаља свијета, те да је ова бројка показатељ колико је овај факултет признат у региону.

Професор Владимир Катић, уједно и предсједник Удружења за „ЕТРАН“ које је заједно са Електротехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајево организатор је овогодишње 67. националне конференције „ЕТРАН“ и 10. међународне конференције„ИцЕТРАН“.

Он је подсјетио да је  „ЕТРАН“ једна од најстаријих и најугледнијих конференција из области електротехнике и рачунарства која је са одржавањем почела у Југославији, а која се у претходних тридесет година одржава у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

Како објашњава, ова конференција окупља све теме из ове области, почевши од електронике, телекомуникације и рачунарства, аутоматике и нуклеарну технике, па до микроелектронике, енергетике, биомедицинске електронике, роботике и вјештачке интелигенције. Ријеч је о окупно 16 главних тема, а ове године је додато још пет специјалних сесија.

- Те додане сесије су везане за интердисциплинарне и мултидисциплинарне области које повезују електротехнику и рачунарство са осталим гранама науке - објашњава Катић.

Према његовим ријечима, ове године је пријављен 221 рад за обје конференције, од чега је, након рецензија у којима се није знао аутор рада, прихваћено 194 радова.

- Од прихваћена 194 рада, 77 је за националну „ЕТРАН“конференцију, а 117 за међународну „ИцЕТРАН“ конференцију - рекао је он.

 

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истиче да је организовање оваквих манифестација важно за Електротехнички факултет, али и Универзитет, јер, како каже, представља један од видова интернационализације.

- Електротехнички факултет је изузетно важан факултет, а и очекује се да овај факултет, у вијеку дигитализације и технолошког развоја, има највећи допринос и интернационализацији нашег Универзитета. Због нашег рангирања на међународним ранг-листама, јако је важно што ће радови, који буду презентовани у наредних неколико дана, бити доступни у цитатним базама – рекао је он.

Кулић истиче да је оно што ради Електротехнички факултет, односно декан са сарадницима и професорима, веома важно за Универзитет у Источном Сарајеву, али и Републику Српску.

- Поред Медицинског факултета, највећи допринос интернационализацији нашег Универзитета даје управо Електротехнички факултет, како кроз научни скуп „Инфотех“, али и кроз различите међународне пројекте. Скоро сви наставници и сарадници Електротехничког факултета прошли су процес размјене, што је јако важно – рекао је он.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Milka 05.06.2023. 20:38
    Ma pustili su odavno ovaj fakultet nizvodu. Leglo politikanstva, nepotizma i prelamanja licnih interesa preko ledja studenata. A i njih je sve manje, shvatili su da , narocito u IT-u, besmisleno trositi godine zivota da ga zavrsite, a onaj sa kursom od 10 mjeseci je u istom rangu ako ne i cijenjeni od vas sa tom diplomom te ima dobro vecu platu.
  • Generic placeholder image
    Citalac 05.06.2023. 19:15
    Vidim prepun amfiteatar...
Повезане вијести
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 38m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    10h 54m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 10m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 32m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 20m
    0