Svečano otvorene 67. „ETRAN“ konferencija i 10. „IcETRAN“ konferencije u Istočnom Sarajevu (FOTO)

05.06.2023. 18:42
2
IZVOR: katera.news

Ovogodišnje 67. „ETRAN“ konferencija 2023. i 10. „IcETRAN“ konferencija 2023. danas su svečano otvorene u Istočnom Sarajevu.

Konferencije se održavaju u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović podsjetio je da konferencije traju do 8. juna, kao i da su uvršteni radovi iz informaciono-komunikacionih tehnoligija.

- Radovi se isključivo pišu na engleskom jeziku i od ove godine pod tehničkim sponzorstvom IEEE organizacije – naveo je Popović.

Ističe da je Elektrotehnički fakultet uložio velike napore  da ova konferencija bude članica IEEE” asocijacije, te su na ovo postignuće izuzetno uspješni.

- Mi, kao fakultet iz Republike Srpske, pomogli smo svim našim bratskim fakultetima u Srbiji. Jako je važno da se na jednoj ovakvoj konferenciji objavljuju kvalitetni radovi, koji prolaze dobre recenzije – naveo je on.

Kako kaže, naredni korak je da, kao što je „Infoteh“ konferencija, i ova bude vidljiva na „Skopus“ i „Web of Science“ bazama.

Popović ističe da ove godine  konferencija obuhvata oko 649 autora i koautora iz 18 zemalja svijeta, te da je ova brojka pokazatelj koliko je ovaj fakultet priznat u regionu.

Profesor Vladimir Katić, ujedno i predsjednik Udruženja za „ETRAN“ koje je zajedno sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevo organizator je ovogodišnje 67. nacionalne konferencije „ETRAN“ i 10. međunarodne konferencije„IcETRAN“.

On je podsjetio da je  „ETRAN“ jedna od najstarijih i najuglednijih konferencija iz oblasti elektrotehnike i računarstva koja je sa održavanjem počela u Jugoslaviji, a koja se u prethodnih trideset godina održava u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Kako objašnjava, ova konferencija okuplja sve teme iz ove oblasti, počevši od elektronike, telekomunikacije i računarstva, automatike i nuklearnu tehnike, pa do mikroelektronike, energetike, biomedicinske elektronike, robotike i vještačke inteligencije. Riječ je o okupno 16 glavnih tema, a ove godine je dodato još pet specijalnih sesija.

- Te dodane sesije su vezane za interdisciplinarne i multidisciplinarne oblasti koje povezuju elektrotehniku i računarstvo sa ostalim granama nauke - objašnjava Katić.

Prema njegovim riječima, ove godine je prijavljen 221 rad za obje konferencije, od čega je, nakon recenzija u kojima se nije znao autor rada, prihvaćeno 194 radova.

- Od prihvaćena 194 rada, 77 je za nacionalnu „ETRAN“konferenciju, a 117 za međunarodnu „IcETRAN“ konferenciju - rekao je on.

 

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić ističe da je organizovanje ovakvih manifestacija važno za Elektrotehnički fakultet, ali i Univerzitet, jer, kako kaže, predstavlja jedan od vidova internacionalizacije.

- Elektrotehnički fakultet je izuzetno važan fakultet, a i očekuje se da ovaj fakultet, u vijeku digitalizacije i tehnološkog razvoja, ima najveći doprinos i internacionalizaciji našeg Univerziteta. Zbog našeg rangiranja na međunarodnim rang-listama, jako je važno što će radovi, koji budu prezentovani u narednih nekoliko dana, biti dostupni u citatnim bazama – rekao je on.

Kulić ističe da je ono što radi Elektrotehnički fakultet, odnosno dekan sa saradnicima i profesorima, veoma važno za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, ali i Republiku Srpsku.

- Pored Medicinskog fakulteta, najveći doprinos internacionalizaciji našeg Univerziteta daje upravo Elektrotehnički fakultet, kako kroz naučni skup „Infoteh“, ali i kroz različite međunarodne projekte. Skoro svi nastavnici i saradnici Elektrotehničkog fakulteta prošli su proces razmjene, što je jako važno – rekao je on.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Milka 05.06.2023. 20:38
    Ma pustili su odavno ovaj fakultet nizvodu. Leglo politikanstva, nepotizma i prelamanja licnih interesa preko ledja studenata. A i njih je sve manje, shvatili su da , narocito u IT-u, besmisleno trositi godine zivota da ga zavrsite, a onaj sa kursom od 10 mjeseci je u istom rangu ako ne i cijenjeni od vas sa tom diplomom te ima dobro vecu platu.
  • Generic placeholder image
    Citalac 05.06.2023. 19:15
    Vidim prepun amfiteatar...
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    22h 29m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    8h 28m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    6h 55m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    8h 47m
    0
  • "Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!"
    9h 45m
    1