Свечано представљена прва Школа изврсности у Републици Српској (ФОТО)

25.05.2022. 15:25
0
ИЗВОР: katera.news

Свечано представљање прве Школе изврсности у Републици Српској oдржано је данас у просторијама Средњошколског центра ,,Источна Илиџа".

Феђа Мехедовић, лидер програмског одјела Здравље и здрави животни стилови у Институту за популацију и развој рекао је да је Школа изврсности резултат петогодишњег рада и да треба да буде примјер другим школама.

- Данашња церемонија је порука свим школама у Републици Српској да погледају овај примјер и да препознају инспирацију да изграђују властите капацитете како би својим ученицима понудили боље прилике у контекст образовања, при изградњи бољег друштва – рекао је Мехмедовић.

Он се захвалио свима који су подржали овај пројекат, у циљу примјене педагошких метода које изграђују заједништво међу младим људима.

- Ово је сјајан резултат који смо постигли са Средњошколским центром „Источна Илиџа“, општином Источна Илиџа, нашим партнерима ,,Форум театром“, нашим партнерским организацијама и уз несебичну подршку уреда „UN Women“ у БиХ и представника Шведске – нагласио је Мехмедовић.

Бранка Ковачевић, директор Средњошколског центра „Источна Илиџа“ рекла је да је поносна што је ова школа постала прва Школа изврсности у Републици Српској.

- Ово је вриједно признање за нашу школу, нашу општину Источну Илиџу, регију а и за Републику Српску – истакла је Ковачевић.

Према њеним ријечима, насиље је пошаст савременог доба, те да су у школи промијенили програм превенције насиља и промоцију здравих стилова живота.

- То је један научни програм. Ученици и професори наше школе су у оквиру пројектног програма „Y“ имали обуку у превенцији насиља, те су након стечених знања постали едукатори и тај програм обуке су реализовали у учионици – објаснила је Ковачевић.

Ковачевић је истакла да је циљ радионице унапређивање свијести ученика о међусобном поштовању како би се формирало сигурно окружење ученика.

- Радионице су фокусиране на развој критичког мишљења ученика, промоцију здравља младих људи и ненасилно понашање. Битно је да смо добили прве обучене вршњачке едукаторе који ће наставити радити на превенцији свих облика насиља – закључила је Ковачевић.

Начелнику општине Источна Илиџа, Маринку Божовићу је, на данашњој манифестацији уручен Цертификат изврсности.

- Поносни смо на чињеницу да је Средњошколски центар ,,Источна Илиџа" прва Школа изврсности у Републици Српској са цертификатом изврсности у области превенције насиља – рекао је Божовић.

Божовић је похвалио рад Средњошколског центра, истичући тешке услове током пандемије корона вируса, али и чињеницу да овај Центар нема сопствени објекат.

- Људи који раде у Средњошколском центру, предвођени директором и свим професорима раде врхунски посао, омогућавају им формална и неформална знања која касније користе на факултетима и животу – нагласио је Божовић.

Он је додао да ће, захваљујући овом програму, превенција насиља бити ријешена на адекватан начин.

- Изазови и проблеми који се тичу превенције насиља је нешто с чим смо се често сусретали и нешто с чим смо се сада суочили – рекао је Божовић.

 

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Foto: katera.news

 

Представник УН организације за жене „UN Women" у БиХ Нађа Хасановић нагласила је учесталост и озбиљност проблема насиља над женама.

- Насиље над женама представља најозбиљније кршење људских права. Ми, од 2016. године радимо на мијењању ставова младих, јер је у превенцији проблема мијењање ставова јако битан елемент, а с младим је то најефикасније радити – истакла је Хасановић.

Она је додала да се нада да ће ова Школа изврсности бити добар примјер осталим школама у Републици Српској, али и у БиХ да укључе своје ученике у мијењање ставова везане за насиље над женама, уопше насиље и родне равноправности.

Коментари 0
Повезане вијести
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 12m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 55m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 47m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 40m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 41m
    0