Шведски епидемиолог: Наш приступ почиње давати резултате

20.04.2020. 09:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Необичан приступ Шведске у борби против пандемије корона вируса почиње давати резултате, тврди Андерс Тегнел водећи епидемиолог у тој држави.

Он је изјавио за локалне медије да најновије бројке о броју заражених и смртним случајевима показују да се ситуација почиње стабилизовати.

"На неком смо платоу", рекао је Тегнел који се сматра да стоји иза опуштенијег шведског одговора на пандемију.

Шведска није затворила школе, теретане, кафиће, барове и ресторане током ширења пандемије. Умјесто тога, влада је позвала грађане да се понашају одговорно и слиједе смјернице за социјално дистанцирање. Ширење COVID-19 широм свијета изазива различите реакције у државама, преноси Блоомберг.

Нејасно је која ће се стратегија на крају показати најучинковитијом, па чак и стручњаци у Шведској упозоравају да је прерано доносити закључке. Али, с обзиром на огромну економску штету узроковану строгим мјерама забране, шведски приступ пандемији пробудио је велик интерес широм свијета.

Дио тог приступа ослања се на приступ једног од најбољих свјетских здравствених система. Ни у једној фази Шведска није доживјела недостатак медицинске опреме или болничких капацитета, а шатори су постављени као установе за хитну помоћ широм земље.

До недјеље, Шведска је пријавила 1.540 смртних случајева повезаних с COVID-19, што је повећање за 29 у односу на суботу. То је знатно више него у остатку Скандинавије, али знатно мање него у Италији, Шпанији и Великој Британији.

-Тренд који примјећујемо посљедњих дана с равнијом кривуљом, гдје имамо много нових случајева, али не и са свакодневним порастом - стабилизује се- рекла је Карин Тегмарк Висел, руководилац одјељења за микробиологију Шведске државне управе за јавно здравство.

Швеђани сматрају, на основу разних модела праћења, да имају све више имуних особа и да то има утицај на ширење вируса чиме би стекли колективни имунитет до јуна. Ипак истичу да ће стање на терену показати праву слику.

Волво, који је био присиљен обуставити производњу широм Европе, наставиће данас с радом у својим погонима у Шведској.

Шведска економска стратегија COVID-19 на крају може резултирати мањом економском кризом с којом се сада суочава остатак Европе, изјавио је економиста Џејмс Померој за глобално истраживање HSBC-a.

Померо је указао на неке чињенице у Шведској које јој могу помоћи да се ријеши тренутне кризе. Више од половине шведских домаћинстава су особе које живе саме, што олакшава социјалну дистанцу. Више људи ради од куће него било гдје друго у Европи, а сви имају приступ интернету што помаже великом броју раднику да остану продуктивни и изван својих радних мјеста.

И док су многе друге земље увеле строге законе, укључујући огромне новчане казне ако се људи не придржавају мјера забране, чини се да Швеђани слиједе такве смјернице, али без потребе за увођењем нових закона.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Тимотија и Ковач на проби у АИК-у Тимотија и Ковач на проби у АИК-у
Пластичним пиштољем који је купио у БиХ опљачкао три банке у Швајцарској Пластичним пиштољем који је купио у БиХ опљачкао три банке у Швајцарској
Најчитаније
  • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
    9h 15m
    5
  • У судару учествовала четири возила, заустављен саобраћај
    1h 24m
    0
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    7h 6m
    0
  • Којић: Славићемо побједу Пала које ће 6. октобрa рећи не сили и уцјенама
    5h 17m
    12
  • Све здравствене користи кестена
    9h 5m
    0