Свештеник објаснио када и како син преузима крсну славу од оца

17.11.2022. 15:35
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Обичаји везани за за славу неријетко збуњују многе, па је протојереј Епархије шумадијске Срећко Зечевић објаснио када отац славу предаје синовима.

Слава је молитвено прослављање једног светитеља као заштитника једне породице и њеног молитвеног заступника пред Богом.

– Суштина славе је изражена у самом имену: то је слављење Бога и прослављање светих угодника Божијих у чијим ликовима се открива и права “слава” сваког људског бића, односно његова непролазна љепота и његово боголико достојанство – пише Зечевић.

Главна садржина славе је благодарење и молитва Господу. Као некада, тако и данас, породица која слави славу представља Цркву у малом, јер као што су сви богослужбени чинови огранци Евхаристије – тако је и слава у породичном животу Срба продужена грана Евхаристијске тајне, литургије.

– Уколико синови живе са оцем у једној кући, онда сви заједно славе славу. Међутим, када неко од синова заснује своју породицу, ожени се и не живи више са оцем, он треба одмах да почне да у свом дому слави крсну славу. Сасвим је погрешно, што поједини данас, не славе, изговарајући се: жив ми је отац и он слави. Значи, чим неко живи засебно и има своју породицу, дужан је да слави своју славу, јер је слава заштитник домаћег огњишта, велики Божији благослов и заштитник свих укућана – објаснио је он.

Прве године, када син заснује самостално домаћинство, он долази код оца на славу. Кад се колач исјече, отац из своје руке предаје сину једну четвртину колача, пољубе се, један другоме честитају славу, а отац пожели сину да са својом женом и дјецом, дуго и у здрављу и добром расположењу слави славу. Син носи дио колача кући, подијели га са својом породицом, а већ наредне године почиње редовно да слави своју крсну славу, пише "Нпортал".

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Величина 17.11.2022. 17:09
    Свештенство логично навија на своју страну.
    Не слажем се у потпуности са свештеником. Славе су спој вјере и традиције. Да су само вјерски обичај Славе би славили сви православни народи, а не само Срби. Према томе Црква не може прописати ко ће, а ко неће славити и када ће почети, него само онај дио Славе који се односи на вјерски обред. Наравно да цркви одговара да више домаћина слави, јер на тај начин убиру знатна финансијска средства од којих функционишу (немам ништа против). Међутим, рећи да је "правило" или да је правилно да син почне славити чим не живи са осем није ничим прописано нити је могло бити прописано. Напросто није било потребе за таквом формулацијом, јер само до прије свега пола вијека и нешто више, синови се нису ни одвајали од родитеља док су родитељи живи. Тек по родитељској смрти браћа би се дијелила и почињали самостални живот својих породица, а тиме почињали и славити Славу.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 17.11.2022. 16:59
    Svako vodu na svoju vodenicu nagoni.Mi smo jedini u svijetu koji slavu slavimo i sad neko tvrdi šta i kako.
Повезане вијести
Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан
Треба ли славу славити у ресторану? Треба ли славу славити у ресторану?
Стара црква на Башчаршији прославила крсну славу Стара црква на Башчаршији прославила крсну славу
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 24m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 59m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 58m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 25m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 17m
    0