Свештенство ушло у оскрнављени српски храм у Подујеву и служило литургију

06.12.2023. 18:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Свештенство Српске православне цркве /СПЦ/ успјело је да уђе у закључани храм код Подујева на Косову и Метохији, у који је крајем новембра провалила група лица са самозваним "свештеником" из Албаније.

Са благословом Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија данас је у селу Ракитница код Подујева служена литургија у Храму Светог архангела Михаила, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

Литургију је служио игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава уз саслужење надлежног пароха протојереја Станише Арсића.

Будући да је у овај храм 28. новембра провалила група лица коју је предводио самозвани "свештеник" Никола Џуфка из Албаније, који ни у тој земљи није признат као свештено лице и који је познат по ширењу етничке и вјерске нетрпељивости, представници Епархије рашко-призренске најприје су одслужили мало освештање оскрнављеног храма и Свету литургију.

У вријеме литургије изван цркве су били представници мониторинг тима Еулекса, патрола италијанских карабињера који раде при Еулексу, као и представници полиције.

Литургија је протекла мирно, а по њеном завршетку замијењена је брава на улазним вратима у храм.

Отац Сава је у бесједи током литургије нагласио да је освештањем храма и литургијом Храм Светог архангела Михаила враћен у свој редовни црквени поредак као богомоља СПЦ - Епархије рашко-призренске.

Отац Сава је изразио наду да ће и овај храм, као и сви други објекти СПЦ на овим просторима, бити поштовани и заштићени од даљег скрнављења.

- Улога наше цркве је да шири поштовање међу свим грађанима на овом простору, али и да брине о својој баштини - рекао је отац Сава, који се након литургије задржао у краћем разговору са представницима Еулекса и полиције.

Истовремено, упркос обезбјеђивању данашње активности, полиција у Подујеву одбија да прими кривичну пријаву због провале и скрнављења храма, јавио је РТС.

Епархија рашко-призренска изражава забринутост због тога што је полиција у Подујеву одбила да прими кривичну пријаву због провале и скрнављења цркве и спроведе истрагу против лажних свештених лица Николе Џуфке и Кристијана Загалија, као и лица која су учествовала у овом незаконитом дјелу.

Кривична пријава Епархије у полицији је одбијена у два наврата, и то 1. децембра и 5. децембра када је ова епархија поново покушала преко свог адвоката да поднесе кривичну пријаву полицији у присуству Еулекс мониторинг тима.

Косовска полиција одбила је да прими кривичну пријаву, иако је то дужна по законима донесеним у Приштини, што је озбиљан прекршај, о којем су обавијештени сви међународни представници на Косову и Метохији.

Коментари 0
Повезане вијести
Покренута истрага против фудбалских савеза Хрватске и Албаније Покренута истрага против фудбалских савеза Хрватске и Албаније
УЕФА новчано казнила Србију и Албанију УЕФА новчано казнила Србију и Албанију
Нови инцидент у Гелзенкирхену, албански навијачи напали присталице Србије (ВИДЕО) Нови инцидент у Гелзенкирхену, албански навијачи напали присталице Србије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 1m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 36m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 0m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    19h 57m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 40m
    9