Свештенство ушло у оскрнављени српски храм у Подујеву и служило литургију

06.12.2023. 18:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Свештенство Српске православне цркве /СПЦ/ успјело је да уђе у закључани храм код Подујева на Косову и Метохији, у који је крајем новембра провалила група лица са самозваним "свештеником" из Албаније.

Са благословом Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија данас је у селу Ракитница код Подујева служена литургија у Храму Светог архангела Михаила, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

Литургију је служио игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава уз саслужење надлежног пароха протојереја Станише Арсића.

Будући да је у овај храм 28. новембра провалила група лица коју је предводио самозвани "свештеник" Никола Џуфка из Албаније, који ни у тој земљи није признат као свештено лице и који је познат по ширењу етничке и вјерске нетрпељивости, представници Епархије рашко-призренске најприје су одслужили мало освештање оскрнављеног храма и Свету литургију.

У вријеме литургије изван цркве су били представници мониторинг тима Еулекса, патрола италијанских карабињера који раде при Еулексу, као и представници полиције.

Литургија је протекла мирно, а по њеном завршетку замијењена је брава на улазним вратима у храм.

Отац Сава је у бесједи током литургије нагласио да је освештањем храма и литургијом Храм Светог архангела Михаила враћен у свој редовни црквени поредак као богомоља СПЦ - Епархије рашко-призренске.

Отац Сава је изразио наду да ће и овај храм, као и сви други објекти СПЦ на овим просторима, бити поштовани и заштићени од даљег скрнављења.

- Улога наше цркве је да шири поштовање међу свим грађанима на овом простору, али и да брине о својој баштини - рекао је отац Сава, који се након литургије задржао у краћем разговору са представницима Еулекса и полиције.

Истовремено, упркос обезбјеђивању данашње активности, полиција у Подујеву одбија да прими кривичну пријаву због провале и скрнављења храма, јавио је РТС.

Епархија рашко-призренска изражава забринутост због тога што је полиција у Подујеву одбила да прими кривичну пријаву због провале и скрнављења цркве и спроведе истрагу против лажних свештених лица Николе Џуфке и Кристијана Загалија, као и лица која су учествовала у овом незаконитом дјелу.

Кривична пријава Епархије у полицији је одбијена у два наврата, и то 1. децембра и 5. децембра када је ова епархија поново покушала преко свог адвоката да поднесе кривичну пријаву полицији у присуству Еулекс мониторинг тима.

Косовска полиција одбила је да прими кривичну пријаву, иако је то дужна по законима донесеним у Приштини, што је озбиљан прекршај, о којем су обавијештени сви међународни представници на Косову и Метохији.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 23m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 7m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 52m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 51m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 57m
    0