Sveštenstvo ušlo u oskrnavljeni srpski hram u Podujevu i služilo liturgiju

06.12.2023. 18:26
0
IZVOR: srna.rs

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve /SPC/ uspjelo je da uđe u zaključani hram kod Podujeva na Kosovu i Metohiji, u koji je krajem novembra provalila grupa lica sa samozvanim "sveštenikom" iz Albanije.

Sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija danas je u selu Rakitnica kod Podujeva služena liturgija u Hramu Svetog arhangela Mihaila, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava uz sasluženje nadležnog paroha protojereja Staniše Arsića.

Budući da je u ovaj hram 28. novembra provalila grupa lica koju je predvodio samozvani "sveštenik" Nikola Džufka iz Albanije, koji ni u toj zemlji nije priznat kao svešteno lice i koji je poznat po širenju etničke i vjerske netrpeljivosti, predstavnici Eparhije raško-prizrenske najprije su odslužili malo osveštanje oskrnavljenog hrama i Svetu liturgiju.

U vrijeme liturgije izvan crkve su bili predstavnici monitoring tima Euleksa, patrola italijanskih karabinjera koji rade pri Euleksu, kao i predstavnici policije.

Liturgija je protekla mirno, a po njenom završetku zamijenjena je brava na ulaznim vratima u hram.

Otac Sava je u besjedi tokom liturgije naglasio da je osveštanjem hrama i liturgijom Hram Svetog arhangela Mihaila vraćen u svoj redovni crkveni poredak kao bogomolja SPC - Eparhije raško-prizrenske.

Otac Sava je izrazio nadu da će i ovaj hram, kao i svi drugi objekti SPC na ovim prostorima, biti poštovani i zaštićeni od daljeg skrnavljenja.

- Uloga naše crkve je da širi poštovanje među svim građanima na ovom prostoru, ali i da brine o svojoj baštini - rekao je otac Sava, koji se nakon liturgije zadržao u kraćem razgovoru sa predstavnicima Euleksa i policije.

Istovremeno, uprkos obezbjeđivanju današnje aktivnosti, policija u Podujevu odbija da primi krivičnu prijavu zbog provale i skrnavljenja hrama, javio je RTS.

Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog toga što je policija u Podujevu odbila da primi krivičnu prijavu zbog provale i skrnavljenja crkve i sprovede istragu protiv lažnih sveštenih lica Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, kao i lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom djelu.

Krivična prijava Eparhije u policiji je odbijena u dva navrata, i to 1. decembra i 5. decembra kada je ova eparhija ponovo pokušala preko svog advokata da podnese krivičnu prijavu policiji u prisustvu Euleks monitoring tima.

Kosovska policija odbila je da primi krivičnu prijavu, iako je to dužna po zakonima donesenim u Prištini, što je ozbiljan prekršaj, o kojem su obaviješteni svi međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Zabranjen uvoz još jedne pošiljke jagoda iz Albanije u Srpsku Zabranjen uvoz još jedne pošiljke jagoda iz Albanije u Srpsku
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 38m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    11h 2m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    9h 17m
    12
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    2h 36m
    6
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    10h 56m
    0