Sveštenstvo ušlo u oskrnavljeni srpski hram u Podujevu i služilo liturgiju

06.12.2023. 18:26
0
IZVOR: srna.rs

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve /SPC/ uspjelo je da uđe u zaključani hram kod Podujeva na Kosovu i Metohiji, u koji je krajem novembra provalila grupa lica sa samozvanim "sveštenikom" iz Albanije.

Sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija danas je u selu Rakitnica kod Podujeva služena liturgija u Hramu Svetog arhangela Mihaila, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava uz sasluženje nadležnog paroha protojereja Staniše Arsića.

Budući da je u ovaj hram 28. novembra provalila grupa lica koju je predvodio samozvani "sveštenik" Nikola Džufka iz Albanije, koji ni u toj zemlji nije priznat kao svešteno lice i koji je poznat po širenju etničke i vjerske netrpeljivosti, predstavnici Eparhije raško-prizrenske najprije su odslužili malo osveštanje oskrnavljenog hrama i Svetu liturgiju.

U vrijeme liturgije izvan crkve su bili predstavnici monitoring tima Euleksa, patrola italijanskih karabinjera koji rade pri Euleksu, kao i predstavnici policije.

Liturgija je protekla mirno, a po njenom završetku zamijenjena je brava na ulaznim vratima u hram.

Otac Sava je u besjedi tokom liturgije naglasio da je osveštanjem hrama i liturgijom Hram Svetog arhangela Mihaila vraćen u svoj redovni crkveni poredak kao bogomolja SPC - Eparhije raško-prizrenske.

Otac Sava je izrazio nadu da će i ovaj hram, kao i svi drugi objekti SPC na ovim prostorima, biti poštovani i zaštićeni od daljeg skrnavljenja.

- Uloga naše crkve je da širi poštovanje među svim građanima na ovom prostoru, ali i da brine o svojoj baštini - rekao je otac Sava, koji se nakon liturgije zadržao u kraćem razgovoru sa predstavnicima Euleksa i policije.

Istovremeno, uprkos obezbjeđivanju današnje aktivnosti, policija u Podujevu odbija da primi krivičnu prijavu zbog provale i skrnavljenja hrama, javio je RTS.

Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog toga što je policija u Podujevu odbila da primi krivičnu prijavu zbog provale i skrnavljenja crkve i sprovede istragu protiv lažnih sveštenih lica Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, kao i lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom djelu.

Krivična prijava Eparhije u policiji je odbijena u dva navrata, i to 1. decembra i 5. decembra kada je ova eparhija ponovo pokušala preko svog advokata da podnese krivičnu prijavu policiji u prisustvu Euleks monitoring tima.

Kosovska policija odbila je da primi krivičnu prijavu, iako je to dužna po zakonima donesenim u Prištini, što je ozbiljan prekršaj, o kojem su obaviješteni svi međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pokrenuta istraga protiv fudbalskih saveza Hrvatske i Albanije Pokrenuta istraga protiv fudbalskih saveza Hrvatske i Albanije
UEFA novčano kaznila Srbiju i Albaniju UEFA novčano kaznila Srbiju i Albaniju
Novi incident u Gelzenkirhenu, albanski navijači napali pristalice Srbije (VIDEO) Novi incident u Gelzenkirhenu, albanski navijači napali pristalice Srbije (VIDEO)
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    11h 15m
    3
  • Zemljotres u BiH
    12h 50m
    0
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    21h 14m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    20h 11m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    14h 54m
    9