Сви аутобуси у Српској би могли стати 1. септембра

15.07.2022. 17:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Превозници у Српској затражили су од надлежних и у Републици Српској и на нивоу БиХ да помогну секторима транспорта робе и превоза путника, а ако се то не догоди, једна од опција је и обустава аутобуса у цијелој Републици Српској од 1. септембра до испуњења захтјева.

Власт у Српској им, како истичу, може помоћи тако што ће уплатити порезе и доприносе на исплаћене плате за период од шест мјесеци, а од надлежних у Сарајеву очекују растерећења за гориво.

Из Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске кажу да од Владе Српске траже хитну уплату пореза и доприноса за шест мјесеци.

- То је оно што нам Влада може дати, то је њена надлежност. Такође, тражимо да се одавде подржи, а да наши представници у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ хитно изгласају ослобађање од акциза, пореза и путарина за превоз путника и терета. Осим тога, тражимо и да сектор јавног превоза путника од нове године уђе у систем пореских олакшица, као што је то случај са сектором коже и текстила - рекао је за “Независне новине” Дејан Мијић, предсједник овог удружења.

У противном ће, како је нагласио, бити неодржив рад, а постоји велики ризик да ће, са доласком нове школске године, доћи и нови проблеми, те ће фирме почети да се гасе.

Мијић истиче да је ситуација тренутно можда и тежа него када је био врхунац пандемије, а ова бранша спада у групу услужних дјелатности и остављена је на милост и немилост кризе, док је у земљама у окружењу и Европи подршка непрестана. Он нам је потврдио да, ако помоћ изостане, једна од мјера јесте могућа обустава превоза путника од септембра.

- Надамо се да ће неко до тада реаговати. Ми константно ове захтјеве шаљемо и тражимо да редовним путем дођемо до рјешења. Позивамо да се наши захтјеви размотре, они су оправдани - нагласио је Мијић, те потврдио да су дописе послали и Влади Српске и бх. нивоу, али повратну информацију, истиче, нису добили.

У предузећу “Mrkonjić Express”, које има осам, што мањих, што већих аутобуса, поручују да, ако већина превозника обустави превоз путника 1. септембра, то ће учинити и они.

- Нешто нам је исплаћено пореза и доприноса током короне и, наравно, значило би нам да нам се уплате за још шест мјесеци. А највећа ставка нам је гориво и најбитније би нам било да будемо поштеђени акциза - рекао нам је Горан Милетић, власник “Mrkonjić Expressa”.

До закључења овог броја “Независних новина” нисмо успјели добити став ресорног министра Недељка Ћорића, на чију адресу је отишао један од дописа који су превозници слали.

У том допису, који је у посједу “Независних новина”, подсјећају на енорман раст цијена, прије свега нафте, те истичу да је већина земаља у окружењу, али и остатку Европе, обезбиједила мјере за помоћ очувању капацитета у јавном друмском превозу.

 

Положај им је, упозоравају, утолико тежи јер као привредна грана су разврстани у дјелатност услуга и немају права да учествују у било каквим подстицајима које је Влада у овој години креирала за привреду.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    9h 29m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    21h 29m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    23h 3m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    6h 58m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    6h 16m
    0