Сви траже повлашћено пензионисање

21.08.2019. 11:42
1
ИЗВОР: Глас Српске

Након што је Влада Републике Српске прије два дана по хитном поступку усвојила Приједлог закона о полицији и унутрашњим пословима, који предвиђа да се полицијском службенику лични коефицијент за пензију утврђује на основу пет годишњих плата које су за њега најповољније, представници неколико синдиката најављују да ће тражити да се и њиховим члановима омогући да под истим таквим условима иду у пензију.

Предсједник Синдиката здравства који функционише у оквиру Савеза синдиката РС Миленко Гранулић каже да је о томе већ разговарао са министром здравља и социјалне заштите РС. Гранулић каже да нема ништа против тога да полицајци иду у пензију под повлашћеним условима, али да не види разлог да исто такво право немају и здравствени радници.

- Не знам да ли ће и остали синдикалци тражити таква права, али ми смо већ разговарали са нашим министром о томе. Поред тога, ми смо од министра тражили и да се под хитно повећају плате свих здравствених радника - каже Гранулић.

Предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић каже да Приједлог закона о полицији и унутрашњим пословима представља добар примјер сарадње ресорног министра и синдикалне организације.

- Ми ћемо тражити и инсистирати на томе да сви радници имају право да им се обрачунава лични коефицијент за остваривање права на пензију као што је предложеним законом дато полицијским службеницима. Бројна предузећа су реструктурисана и мијењала су власнике у процесу приватизације, тако да је сигурно да постоји велики број радника који су у неким ранијим временима имали много повољније услове за обрачун личног коефицијента - каже Тепавчевић.

Он истиче да ће предсједништво Конфедерације синдиката РС  наредних дана донијети и званичну одлуку како ће се поставити према овом питању.

За разлику од њих, предсједник Синдиката управе, који након напуштања ССРС дјелује у оквиру Конфедерације синдиката, Божо Марић каже да треба сачекати и видјети да ли ће предложени закон бити усвојен у Народној скупштини РС.

- Према мом скромном искуству, тај приједлог закона је доста проблематичан из угла уставности и не бих се одређивао према њему док се не види да ли ће проћи Одбор за уставна питања. У сваком случају, ако буде усвојен, наравно да сматрам да иста права треба да имају и други радници, јер не видим зашто би полицајци ишли у пензију под таквим условима, а да на то немају право, рецимо, деминери, који свакодневно стављају главу у торбу - каже Марић.

Права

Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Драгана Врабичић каже да сви радници у РС треба да имају једнака права.

- Без обзира на то да ли су на буџету или раде у реалном сектору, сви радници морају имати једнака права, од услова рада, до права на пензионисање. Уколико буде усвојен Приједлог закона о полицији и унутрашњим пословима и полицијски службеници добију права на повлашћено пензионисање, иста таква права морају добити и сви остали радници - каже Врабичићева.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    mile 21.08.2019. 21:24
    a i vec penzionisani policajci trebaju traziti ponovni obracun kao i svoje kolege koje se tek trebaju penzionisati.
Повезане вијести
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 42m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    19h 53m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 19m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 24m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    20h 52m
    0