Свињска маст или уље?

17.11.2020. 10:31
0
ИЗВОР: Nezavisne

Крофне, салчићи, ванилице, хрскаво поховано месо… Све ово има у себи свињску маст или се спрема на старински начин – на масти.

Некада се све спремало на масти, а онда је она проглашена нездравом, главним изазивачем можданог удара, проблема са срцем, високим притиском.

И, стигле су нам пластичне флаше уља, маргарини и биљни намази. Али, да ли је свињска маст заиста нездрава. Стручњаци кажу - НЕ. Зато није лоше да вратите свињску маст у своје таве за пржење, шерпе за кување…

Истраживања су показала да су свињска маст и друге животињске масти незаслужено добиле репутацију "нездраве". Заправо, употреба ових старомоднијих метода приликом пржења, умјесто употребе сунцокретовог уља, могла би да смањи ризик од срчаних болести и рака, кажу британски истраживачи. Истраживање које је спроведено у оквиру ББЦ-јеве емисије "Вјеруј ми, ја сам љекар" још 2015. године доказало је да је свињска маст здрава.

Између уља и масти – бирајте маст

У оквиру емисије, група истраживача имала је за циљ да одговори на питање "са којим масноћама и уљима је најбоље кувати?".

Дали су групи добровољаца разне масти и уља – укључујући сунцокретово уље, биљно уље, кукурузно уље, хладно цијеђено уље репице, маслиново уље (рафинисано и екстра девичанско), путер и маст – и замолили их да користе производе у њиховом свакодневном кувању. Од добровољаца је такође затражено да сакупе остатке уља након кувања, што је потом анализирао истраживачки тим из "Leicester School of Pharmacy" на Универзитету Де Монтфорт.

Један од истраживача, Мајкл Мосли, објашњава да када се уља и масти загријавају приликом пржења или кувања, њихова молекуларна структура се мијења.

- Долази до оксидације - реагују са кисеоником у ваздуху да би створили алдехиде и липидне пероксиде. На собној температури нешто слично се дешава, мада спорије. Када липиди ужегну, они оксидују - каже он.

Претходна истраживања сугерисала су да конзумирање или удисање алдехида може повећати ризик од срчаних болести и рака. У емисији ББЦ, истраживачки тим је открио да су уља богата полинезасићеним састојцима - прије свега кукурузно и сунцокретово уље - генерисала "веома висок ниво алдехида".

- Сунцокретово и кукурузно уље су у реду све док их не излажете топлоти, попут пржења или кувања - коментарисао је водећи истраживач професор Мартин Грутвелд и додао:

- Да имам избор између свињске масти и полинезасиц́ених масти, сваки пут бих користио свињску маст.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 31m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 6m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 5m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 32m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    5h 24m
    0