Свједоци причали о убијеним члановима породица

30.10.2023. 18:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Свједоци Тужилаштва БиХ данас су на суђењу некадашњим припадницима Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине почињене над Србима у више крајишких општина изнијели сазнања о члановима својих породица који су у септембру 1995. године остали на подручју Кључа, а чија су тијела касније ексхумирана.

Свједок Предраг Зубановић је рекао да је у септембру 1995. године био војно ангажован на Купресу, а да су његови родитељи живјели у селу Завоље на подручју Кључа, те да његов отац Момчило није био војник.

Он је испричао да је од мајке и других чуо да је народ у септембру напустио Клјуч, а да је његов отац остао.

- Мислио је да му неће нико ништа јер није био војно ангажован - рекао је Зубановић.

Он је рекао да му је кум Илија Јокић причао да су код њега у кући били његов отац и Петар Јандрић када се у селу појавила војска и да је он побјегао, те чуо пуцњеве док је трчао према шуми.

Зубановић је рекао да су комшије његовог оца и Јандрића пронашли мртве поред пута, те да су их укопали.

Он је додао да је послије неколико година отац ексхумиран и идентификован.

Свједок Слободан Јуришић испричао је да је у кући поред његове у Кључу живио његов отац Томо, који је тада имао 89 година.

Он је рекао да се 14. септембра вратио у Кључ, да је становништво напуштало то подручје, као и да његов отац то није желио.

- Говорио је да се ништа није огријешио, да је преживио и онај рат - рекао је Јуришић.

Он је додао да су касније пронађени очеви посмртни остаци, као и још неких цивила који су остали, преноси Бирн.

За злочине почињене на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста оптужени су бивши командант и припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Суђење се наставља 13. новембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 24m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 8m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 21m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 27m
    0