Свједок о премлаћивању Срба у логору у Високом

26.06.2024. 17:07
0
ИЗВОР: srna.rs

У наставку суђења Зијаду Кадрићу и осталим оптуженим за ратни злочин над српским цивилима на подручју Високог, свједок Тужилаштва Радомир Цвјетковић изјавио је да га је оптужени Миралем Ченгић више пута тукао током заточеништва у логору 1992. године, те да је због пребијања и малтретирања смршао око 30 килограма.

Цвјетковић је рекао да је са оцем и другим члановима фамилије 8. јуна 1992. године одведен од куће, а да су дан касније пребачени у касарну "Ахмет Фетахагић", истичући да тада није био наоружан, нити је био припадник неке јединице.

Свједок је навео да је у логору био до 9. јула, те да је прво био затворен у подруму, а након тога пребачен на спрат, гдје је пребројао 119 заточеника. Навео је да су били поредани као сардине и да су у просторији имали канту за вршење нужде.

Он је рекао да га је Ченгић једном са спрата одвео у просторију у подруму у којој су сви зидови били од крви и да га је тада претукао држалицом.

- Сви зидови су били од крви… Поред зида је било 10 справа за мучење и пребијање - држалице, тољаге, каблови, ланци… - присјетио се свједок.

Цвјетковић је испричао и да су заточеници вођени да копају око касарне, гдје га је оптужени 28. јуна тукао лопатом, те му стављао нож под врат и пријетио да ће га убити, док је све то посматрао његов отац, преноси Бирн.

Свједок је додао да му је Ченгић рекао да су његова и куће других Цвјетковића запаљене. Он је навео да су га, осим Ченгића, тукли и "његови компањони".

Цвјетковић је у судници идентификовао Ченгића који је био његов радни колега из "Велепромета", а рекао је и да су у касарни били Самир Селимовић, Хајрудин Халиловић и Зијад Кадрић.

Зијад Кадрић, Хајрудин Халиловић, Асим Хамзић, Миралем Ченгић, Самир Селимовић и Амир Муртић оптужени су за ратни злочин над српским цивилима почињен у просторијама Полицијске станице Високо, Територијалне одбране Грачаница, те у заточеничком објекту-логору који се налазио у касарни "Ахмет Фетахагић".

Кадрић је оптужен у својству управника заточеничког објекта-логора, Халиловић као припадник оружаних снага такозване Армије БиХ, а остали као припадници полицијских и војних структура.

Суђење ће бити настављено 3. јула.

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић: На испитивању тукли заробљенике да признају оно што нису учинили Станишић: На испитивању тукли заробљенике да признају оно што нису учинили
Молитвени помен сахрањеним на гробљу Кула Бањер у Високом 22. јуна Молитвени помен сахрањеним на гробљу Кула Бањер у Високом 22. јуна
У понедјељак 32 године од масакра над српским становништвом у Ледићима У понедјељак 32 године од масакра над српским становништвом у Ледићима
Најчитаније
  • Говор владике Николаја на Видовдан 1916. године
    22h 59m
    1
  • Константин Симић нови предсједник конференције беба у Источној Илиџи (ФОТО)
    16h 48m
    0
  • Промовисан 41 дипломирани инжењер и четири мастера електротехнике (ФОТО)
    23h 9m
    0
  • Годишњица рођења Петра Кочића
    3h 31m
    0
  • Дјевојчицу убио гром на плажи на Халкидикију
    16h 17m
    0