Svjedok o premlaćivanju Srba u logoru u Visokom

26.06.2024. 17:07
0
IZVOR: srna.rs

U nastavku suđenja Zijadu Kadriću i ostalim optuženim za ratni zločin nad srpskim civilima na području Visokog, svjedok Tužilaštva Radomir Cvjetković izjavio je da ga je optuženi Miralem Čengić više puta tukao tokom zatočeništva u logoru 1992. godine, te da je zbog prebijanja i maltretiranja smršao oko 30 kilograma.

Cvjetković je rekao da je sa ocem i drugim članovima familije 8. juna 1992. godine odveden od kuće, a da su dan kasnije prebačeni u kasarnu "Ahmet Fetahagić", ističući da tada nije bio naoružan, niti je bio pripadnik neke jedinice.

Svjedok je naveo da je u logoru bio do 9. jula, te da je prvo bio zatvoren u podrumu, a nakon toga prebačen na sprat, gdje je prebrojao 119 zatočenika. Naveo je da su bili poredani kao sardine i da su u prostoriji imali kantu za vršenje nužde.

On je rekao da ga je Čengić jednom sa sprata odveo u prostoriju u podrumu u kojoj su svi zidovi bili od krvi i da ga je tada pretukao držalicom.

- Svi zidovi su bili od krvi… Pored zida je bilo 10 sprava za mučenje i prebijanje - držalice, toljage, kablovi, lanci… - prisjetio se svjedok.

Cvjetković je ispričao i da su zatočenici vođeni da kopaju oko kasarne, gdje ga je optuženi 28. juna tukao lopatom, te mu stavljao nož pod vrat i prijetio da će ga ubiti, dok je sve to posmatrao njegov otac, prenosi Birn.

Svjedok je dodao da mu je Čengić rekao da su njegova i kuće drugih Cvjetkovića zapaljene. On je naveo da su ga, osim Čengića, tukli i "njegovi kompanjoni".

Cvjetković je u sudnici identifikovao Čengića koji je bio njegov radni kolega iz "Veleprometa", a rekao je i da su u kasarni bili Samir Selimović, Hajrudin Halilović i Zijad Kadrić.

Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Miralem Čengić, Samir Selimović i Amir Murtić optuženi su za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, Teritorijalne odbrane Gračanica, te u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni "Ahmet Fetahagić".

Kadrić je optužen u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta-logora, Halilović kao pripadnik oružanih snaga takozvane Armije BiH, a ostali kao pripadnici policijskih i vojnih struktura.

Suđenje će biti nastavljeno 3. jula.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stanišić: Na ispitivanju tukli zarobljenike da priznaju ono što nisu učinili Stanišić: Na ispitivanju tukli zarobljenike da priznaju ono što nisu učinili
Molitveni pomen sahranjenim na groblju Kula Banjer u Visokom 22. juna Molitveni pomen sahranjenim na groblju Kula Banjer u Visokom 22. juna
U ponedjeljak 32 godine od masakra nad srpskim stanovništvom u Ledićima U ponedjeljak 32 godine od masakra nad srpskim stanovništvom u Ledićima
Najčitanije
  • Govor vladike Nikolaja na Vidovdan 1916. godine
    22h 11m
    1
  • Konstantin Simić novi predsjednik konferencije beba u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    16h 0m
    0
  • Promovisan 41 diplomirani inženjer i četiri mastera elektrotehnike (FOTO)
    22h 21m
    0
  • Godišnjica rođenja Petra Kočića
    2h 43m
    0
  • Djevojčicu ubio grom na plaži na Halkidikiju
    15h 29m
    0