Ковачевић: Туберколоза се данас рјеђе јавља али је морамо схватити озбиљно

24.03.2022. 09:05
0
ИЗВОР: katera.news

- Туберкулоза је заразна болест, која је стара неколико хиљада година, а изазива је бактерија Mycobacterium tuberculosis, и најчешће се манифестује на плућима, али може да захвати и друге органе попут бубрега, костију, мозга, лимфних жлијезда, коже - истакла је специјалиста пнеумофтизиологије - супспецијалиста медицинске онкологије, др Анита Ковачевић.

Она каже да се туберкулоза најчешће преноси капљичним путем, перорално и директним контактом преко заражене коже.

Од туберкулозе могу обољети људи свих старосних група, али најчешће обољевају старији са слабим имунитетом, дијабетичари, алкохоличари и особе које су на имуносупресивној терапији, наводи др Ковачевић и каже да су главни симптоми туберкулозе повишена температура, кашаљ, губитак апетита, знојење, понекад крв у испљувку.

Др Ковачевић наглашава да данас највећи проблем у свијету представља HIV инфекција и удруженост туберкулозе са овом болешћу.

- Најбоља мјера превенције против туберкулозе је BCG вакцина, која се даје одмах по рођењу. Вакцина нас штити од тешких и смртоносних облика туберкулозе, као што је туберкулозни менингитис и милијарна туберкулоза плућа. Остале мјере превенције од спречавања настанка туберкулозе су здрав начин живота, исхрана, избјегавање контакта са зараженим пацијентима који се морају изоловати и лијечити - нагласила је др Ковачевић.

Према њеним ријечима туберкулоза је болест која се данас рјеђе јавља, али морамо је схватити озбиљно јер и данас може бити смртоносна, и код млађе, и код старије популације људи. Људи умиру од крварења, недостатка кисеоника и других компликација ове болести.

- Иако је туберкулоза откривена давно, данас је велики проблем лијечење ове болести и појава мултирезистентних облика који су отпорни на терапију коју имамо.Наша болница била је један од већих регионалних центара за лијечење туберкулозе и имала је чак 500 кревета за лијечење пацијената обољелих од туберкулозе, док данас имамо само неколико пацијената годишње - закључује др Ковачевић.

Сваке године се обиљежава дан борбе против туберкулозе да би се јавност информисала и подсјетила да је то болест од које је велики број људи умирао раније, болест која се лијечила у санаторијумима по двије године и више, то јесте да је туберкулоза болест која и дан данас прави проблем нарочито ако је удружена са HIV инфекцијом.

Коментари 0
Повезане вијести
Др Ковачевић: Највећи проблем у лијечењу туберкулозе су мултирезистентни облици Др Ковачевић: Највећи проблем у лијечењу туберкулозе су мултирезистентни облици
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 56m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 7m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 53m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 15m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 29m
    3