Свјетски дан бијелог штапа: Слијепи били у изолацији и прије пандемије

15.10.2020. 08:55
0
ИЗВОР: Nezavisne

Слијепе и слабовиде особе у БиХ много више од других особа осјетиле су тежину изолације и смањених контаката због пандемије вируса корона, док неке од њих кажу да су, нажалост, ове особе изоловане и када на снази није пандемија.

Рекли су ово у разговору за "Независне" чланови удружења слијепих и слабовидих особа из БиХ поводом Свјетског дана бијелог штапа, који се данас обиљежава и широм БиХ.

Радомир Радановић, секретар Градске организације слијепих и слабовидих Бањалука, рекао је да је сљепоћа једна од највећих инвалидности те да су проблеми слијепих и слабовидих лица у доба пандемије вируса корона погоршани.

- Изолација, смањене могућности кретања и контаката много више дјелују на живот и стандард слијепих и слабовидих особа него на остале грађане. Ми смо добро осјетили проблеме психолошке, физичке и економске природе, као и сви други грађани, али се то више рефлектовало на лица с инвалидитетом - рекао је Радановић.

Додао је да велики проблем овим особама у Републици Српској представља и мали износ који примају за туђу његу и помоћ, који износи 180 КМ.

- У Србији, али и у ФБиХ тај износ је много већи и креће се око 400 КМ - казао је Радановић.

Додао је да и ове године обиљежавају Свјетски дан бијелог штапа, али у нешто скромнијем издању.

- Неколико наших корисника који су самостални доћи ће са бијелим штапом да бисмо показали да смо ту, да имамо своје проблеме - навео је Радановић.

Додао је да ће бити подијељена и новчана помоћ особама које су у стању социјалне потребе те да ће бити разговора о вјештинама бијелог штапа, а окупљени ће имати и окрепљење.

Фикрет Зуко, замјеник предсједника Савеза слијепих ФБиХ, у разговору за "Независне" рекао је да је положај слијепих и слабовидих особа лош, посебно у мањим кантонима ФБиХ, јер нека кључна права ових особа нису регулисана те да су у Кантону Сарајево успјели изборити нешто бољи положај.

Додао је да сматра да пандемија није специјално утицала на положај слијепих и слабовидих особа, јер су оне и раније биле изоловане.

- Слијепе и слабовиде особе остајале су код куће и прије пандемије, осим оних које су имале помоћ породице или асистента - казао је Зуко.

Додао је да данас поводом Међународног дана бијелог штапа планирају отворити коридор за кретање слијепих на Скендерији у Сарајеву.

- Ту ћемо имати постављене тактилне водилице и звучни семафор. Након тога планирамо округли сто о нашем положају у Сарајеву, касније ћемо организовати сједницу Скупштине удружења, као и промоцију Брајевог писма - навео је Зуко.

Омбудсмани за људска права БиХ су, поводом обиљежавања Међународног дана бијелог штапа, позвали надлежне органе власти у БиХ да својим дјеловањем, усвајањем конкретних политика и стратешких докумената са јасно дефинисаним циљевима и издвојеним финансијским средствима допринесу побољшању положаја слијепих лица у друштву и заједници.

- Незадовољавајући положај слијепих лица најчешће је резултат различитих облика дискриминације, стигматизације, немогућности запошљавања, као и отежане могућности набавке асистивних помагала - наводи се у саопштењу Институције омбудсмана за људска права БиХ.

Свјетски дан бијелог штапа сваке године, још од 1992. године, обиљежава се широм свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Никола осмислио специјалну рукавицу за слијепе особе Никола осмислио специјалну рукавицу за слијепе особе
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 52m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 47m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 41m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 9m
    0