Svjetski dan bijelog štapa: Slijepi bili u izolaciji i prije pandemije

15.10.2020. 08:55
0
IZVOR: Nezavisne

Slijepe i slabovide osobe u BiH mnogo više od drugih osoba osjetile su težinu izolacije i smanjenih kontakata zbog pandemije virusa korona, dok neke od njih kažu da su, nažalost, ove osobe izolovane i kada na snazi nije pandemija.

Rekli su ovo u razgovoru za "Nezavisne" članovi udruženja slijepih i slabovidih osoba iz BiH povodom Svjetskog dana bijelog štapa, koji se danas obilježava i širom BiH.

Radomir Radanović, sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidih Banjaluka, rekao je da je sljepoća jedna od najvećih invalidnosti te da su problemi slijepih i slabovidih lica u doba pandemije virusa korona pogoršani.

- Izolacija, smanjene mogućnosti kretanja i kontakata mnogo više djeluju na život i standard slijepih i slabovidih osoba nego na ostale građane. Mi smo dobro osjetili probleme psihološke, fizičke i ekonomske prirode, kao i svi drugi građani, ali se to više reflektovalo na lica s invaliditetom - rekao je Radanović.

Dodao je da veliki problem ovim osobama u Republici Srpskoj predstavlja i mali iznos koji primaju za tuđu njegu i pomoć, koji iznosi 180 KM.

- U Srbiji, ali i u FBiH taj iznos je mnogo veći i kreće se oko 400 KM - kazao je Radanović.

Dodao je da i ove godine obilježavaju Svjetski dan bijelog štapa, ali u nešto skromnijem izdanju.

- Nekoliko naših korisnika koji su samostalni doći će sa bijelim štapom da bismo pokazali da smo tu, da imamo svoje probleme - naveo je Radanović.

Dodao je da će biti podijeljena i novčana pomoć osobama koje su u stanju socijalne potrebe te da će biti razgovora o vještinama bijelog štapa, a okupljeni će imati i okrepljenje.

Fikret Zuko, zamjenik predsjednika Saveza slijepih FBiH, u razgovoru za "Nezavisne" rekao je da je položaj slijepih i slabovidih osoba loš, posebno u manjim kantonima FBiH, jer neka ključna prava ovih osoba nisu regulisana te da su u Kantonu Sarajevo uspjeli izboriti nešto bolji položaj.

Dodao je da smatra da pandemija nije specijalno uticala na položaj slijepih i slabovidih osoba, jer su one i ranije bile izolovane.

- Slijepe i slabovide osobe ostajale su kod kuće i prije pandemije, osim onih koje su imale pomoć porodice ili asistenta - kazao je Zuko.

Dodao je da danas povodom Međunarodnog dana bijelog štapa planiraju otvoriti koridor za kretanje slijepih na Skenderiji u Sarajevu.

- Tu ćemo imati postavljene taktilne vodilice i zvučni semafor. Nakon toga planiramo okrugli sto o našem položaju u Sarajevu, kasnije ćemo organizovati sjednicu Skupštine udruženja, kao i promociju Brajevog pisma - naveo je Zuko.

Ombudsmani za ljudska prava BiH su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, pozvali nadležne organe vlasti u BiH da svojim djelovanjem, usvajanjem konkretnih politika i strateških dokumenata sa jasno definisanim ciljevima i izdvojenim finansijskim sredstvima doprinesu poboljšanju položaja slijepih lica u društvu i zajednici.

- Nezadovoljavajući položaj slijepih lica najčešće je rezultat različitih oblika diskriminacije, stigmatizacije, nemogućnosti zapošljavanja, kao i otežane mogućnosti nabavke asistivnih pomagala - navodi se u saopštenju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Svjetski dan bijelog štapa svake godine, još od 1992. godine, obilježava se širom svijeta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nikola osmislio specijalnu rukavicu za slijepe osobe Nikola osmislio specijalnu rukavicu za slijepe osobe
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 5m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 4m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 17m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    13h 46m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 19m
    0